Novosti / Crna kronika

RTL DIREKT

Zaštitarske firme štede na opremi zaposlenika: 'To je komercijalna usluga, negdje se mora štediti'

'Percepcija javnosti je jedno, a stvarnost drugo. Napadi nisu trend nego slučajnost'

Zaštitari su s početkom ovog tjedna doživjeli dva neugodna napada dok su prenosili novac - jedan u Osijeku i jedan u Dubrovniku. Srećom, nitko nije poginuo, ali moguće da svjedočimo negativnom trendu.

Kako bi pojasnio posao zaštitara, kao i rizike koje on donosi, u Direkt je stigao Ante Perčin, jedan od najiskusnijih hrvatskih zaštitara i predsjednik Udruge zaštitara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Percepcija javnosti je jedno, a stvarnost drugo. Iako se radi o dva prepada u jednom danu, to je slučajnost, nema poveznice ni značajnijeg vala. Nažalost, s dolaskom blagdana će biti još par prepada pa ćemo se statistički približiti prošlogodišnjim brojkama. Na razini godini nema pomaka, u ovom segmentu", kazao je Perčin pa nastavio o tome jesu li napadi imali dojave iznutra:

"To je medijska kombinacija koja je uvijek u igri. Nema tu neke dublje priče, prijevoz novca se obavlja uvijek na istim relacijama pa nije teško znati takve detalje. Ponekad ih dojave i osobe koje su nezadovoljno napustile zaštitarsku firmu."

Ipak, čini se da u oba slučaja nisu ispunjene sve mjere sigurnosti, barem po pitanju opreme. Perčin je objasnio što je obavezno, što nije.

"Zakon je vrlo jasan. Do 800 tisuća kuna se može obavljati prijenos novca osobnim vozilima i "pick-upovima", to mogu raditi zaštitari i teklići. Moraju biti u paru, obojica moraju imati pancirku, barem jedan mora biti naoružan i gotovina mora biti u nekom od oblika elektrokemijskih spremnika. To je forma. Preko 800 tisuća kuna posada je tročlana i dolazi u kombinaciju oklopno vozilo."

Nažalost, očito je da se mimo svega što zaštitari čine po pitanju mjera, napadi ne izostaju.

"Kriminal se ne može iskorijeniti, ali uz veće mjere se smanjuje mogućnost izvršenja kriminalnog djela. Imali smo primjer kad se nosio kalašnjikov, pljačkaši su se preplašili kad se prema njima zapucalo. Svejedno, napadač je uvijek u prednosti jer ima efekt iznenađenja, zaštitari se nisu stigli pripremiti i bili su ranjeni za nekoliko sekundi", naveo je stručnjak za zaštitarski posao.

Ključni dio na kraju priče jesu ulaganja zaštitarskih firmi, koje štede gdje mogu.

"To je komercijalna usluga i ako je želite pojeftiniti, potrebno je negdje uštediti. Jer, usluga je skupa."

No, zaštita daje rezultat?

"Otkad je 2007. uvedena kemijska zaštita, napadi su se uvelike prorijedili. Dokaz je to da treba ulagati u opremu, ali i ljude", zaključio je Perčin.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr! 

Reci što misliš!