Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Slučaj 'Škrinja'

VIDEO Ujna Draga javno se odrekla nećakinje i prozvala šogoricu: 'Kakva je to majka koja čeka pet godina?'

VIDEO Ujna Draga javno se odrekla nećakinje i prozvala šogoricu: 'Kakva je to majka koja čeka pet godina?'
Vijesti.hr, Pixsell

Nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec optuženoj za ubojstvo mlađe sestre Jasmine Dominić

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec (45), optuženoj da je u ljeto 2000. godine, u obiteljskoj kući u Palovcu, ubila tri godine mlađu sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač. 

Tijekom današnjeg suđenja svjedočila je sudsko medicinska vještakinja koja je ispričala u kakvom je stanju pronađeno tijelo Jasmine Dominić kao i vještakinja za kemijsko-fizikalna vještačenja koja je sudu iznijela detalje o ljepilu kojim je škrinja bila zatvorena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U 12 sati je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić. Pred suca je sjela ujna Nada Sabol, a nako nje se očekuje i sin ujaka ubijene Jasmine, Drage Sabola.

Jasmina umrla nasilnom smrću

Na suđenju je svjedočila Andrina Kopjar, sudsko medicinska vještakinja koja je sastavila izvješće temeljem naloga Županijskog odvjetništva u Varaždinu, a u kojem piše kako je u obiteljskoj kući u Palovcu u zamrzivaču pronađeno "mrtvo tijelo srednje uhranjene osobe u skvrčenome položaju na način da je u području zdjelice presavinuto prema natrag te se glava nalazi kod stopala". 

U izvješću se potom dodaje kako mrtvačkih pjega nema, što aludira na to da je tijelo odmah po nastupanju smrti ubačeno u zamrzivač, prije nego su se mrtvačke pjege uspjele razviti. Sudska je vještakinja uočila i ogrebotinu na čelu te krvne podljeve oko oba oka i na licu. Rana i podljev uočenu su i kod usana, ali i obrva, navodi se u izvještaju.

"U području lubanje nalaze se višestruki prijelomi kostiju", moglo se čuti prilikom čitanja izvještaja sudske i medicinske vještakinje te je zaključeno kako je Jasmina umrla nasilnom smrću.

Kao uzrok smrti sudska je vještakinja, u svojem nalazu, kazala kako su to višestruki prijelomi svoda i baze lubanje te ozlijeda mozga.

Suđenje Smiljani Srnec

"Prilikom obdukcije uočeno je više prijeloma svoda i baze mozga te se jedni stapaju u druge te se ne može točno utvrditi kolko je udaraca zadobila žrtva. Možemo zaključiti da je zadobila barem pet ili šest udaraca u glavu. Sve povrede nanijete su zaživotno. Potvrda tome je i krv pronađena u želucu, što sugerira da je žrtva progutala krv, dakle bila je još živa", kazala je vještakinja.

Slušajući iskaz vještakinje, čvrsto držeći zeleni fascikl i tresući desnom nogom, Smiljana Srnec stalno je plakala.

Vještakinji pozlio

Tijekom davanja iskaza vještakinji je pozlilo zbog čega je suđenje na kratko prekinuto. 

"Čitava glava, kosa su bili prožeti krvlju. Također i lice i vrat i prsište, sve je bilo umrljano krvlju", kazala je vještakinja pokazujući fotografije sucu istrage nakon čega joj je pozlilo. 

FOTO: Sudsko medicinska vještakinja Andrina Kopjar, Vijesti.hr

Svjedočila vještakinja za kemijsko - fizikalna vještačenja

Vještakinja za kemijsko-fizikalna vještačenja Ivana Bačić pojasnila je pred sudom karakteristike lijepila kojim je bila zatvorena škrinja u domu obitelji Dominić - Srnec. 

"Karakteristika ljepila je da stvara čvrsti vezu. S obzirom na količinu ljepila i način nanošenja, žrtva je jako bila sljepljena s ostatkom škrinje", kazala je vještakinja. 

Dodala je kako tijekom vještačenja nije utvrđivano vijeme kada je škrinja točno zalijepljena, kao ni tragove rezanja ljepila. Na pitanje koliko je ljepila bilo potrebno da se zatvori škrinja, vještakinja je kazala  kako je dužina škrinje 62 x 260 centimetara što znači da je za zalijepiti istu bilo potrbeno nekoliko tuba ljepila. 

Svjedočila ujna

U 12 sati je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić. Pred suca je sjela ujna Nada Sabol. 

Na pitanje tužiteljstva o odnosu s članovima obitelji Dominić ujna Nada Sabol kazala je kako, zbog određenih situacija godinama nisu razgovarali. "Majka Katarina od nas je puno puta posuđivala nova i puno smo im pomagali, no neke su okolnosti dovele do toga da prekinemo sve odnose. Nekih 15-ak godina nismo s njima imali nikakve kontakte", kazala je ujna. 

Kasnije je pojasnila kako su kontakte prekinuli zbog laži koje je Smiljana Srnec pričala po selu o njihovoj kćeri. Dodala je i da su kontakt ponovno uspostavili po smrti Smiljaninog i Jasminino oca Martina. Tada su, kazala je, nakon sprovoda bili u kući obitelji Srnec. Bilo je to 2013. godine. "Rekla sam suprugu nek da svojoj sestri ruku i da joj oprosti sve što je bilo" Nakon toga posjetili su ih još nekoliko puta. 

Dodala je kako je o nestanku Jasmine doznala iz novina, a o Jasmini su se raspitivali samo jednom priliko, na groblju kada su sreli njezinu majku. 

"Suprug je tada pitao svoju sestru što je s Jasminom, ona je tada rekla da je Jasmina trebala danas doputovati iz Francuske sa svojim dečkom odvjetnikom. Rekla je da je njemu puklo slijepo cijevo te da na kraju nisu mogli doći", ispričala je ujna na suđenju.

'Nazvala nas je i rekla: Vide se noge'

Zadnji puta Jasminu je vidjela 1999. godine, no, kako je kazala, nije sigurna u tu tvrdnju. 

"Na dan kada su pronašli Jasminino tijelo nazvala nas je Smiljanina kćer i rekla da se vide noge", kazala je ujna te dodala kako ju je Smiljanina kćer Katarina pitala može li dovesti cure (op.a. mlađu djecu Smiljane Srnec) da ne prisustvuju tome.

"Katarina je bila jako uznemirena. I ja sam bila. Odmah sam potrčala ispričati suprugu, on je inače nedugo prije toga pretrpio srčani udar. Morala sam pozvati hitnu pomoć jer mu je jako pozlilo. Rekla sam mu da se vide noge u škrinji, samo sam to znala", prisjetila se ujna Nada te dodala kako u tom trenutku nije razmišljala o Jasmini. 

"Puno sam se puta uvjeravala da je Jasmina otišla jer joj je sve dozlogrdilo, da joj je dosta tog života. Nadali smo se da joj se nije ništa strašno dogodilo, što se na kraju i dogodilo", rekla je ujna. 

Nekoliko dana prije pronalaska leša u zamrzivaču, kazala je ujna, došla je kćer Katarina sa svojim suprugom u njihovu kuću koja je od doma Srnecovih udaljena 500-tinjak metara. Tada se požalila na visoke račune za struju. Spomenula je, kazala je una i škrinju te dodala kako je moraju iznijeti iz kuće jer će netko doći po nju te je odvesti na otpad. 

"Pitala sam je što drže u toj škrinji. Rekla mi je: povrće i nešto staro", kazala je ujna Draga. "Ja sam ih pitala zašto držite škrinju u kojoj nemaš ništa, a troši struju. Rekla mi je da su oni to sada odlučili riješiti".

Pričala je potom o odnosima u toj kući. Rekla je i da su Smiljana i Jasmina bile dvije različite osobe. "Smiljana je bila više prevrtljiva dok je Jasmina bila na strani pravde i istine", rekla je ujna Nada.

Dodala je i kako je Jasmina bila u dobrim odnosima s ocem Martinom. "Martin je bio sklon alkoholu, bio je bećar, boem, veseljak, ali po mojem saznanju, nije bio nasilan", kazala je. 

'Sa svima sam prekinula odnose'

Svjedočila je i Draga Sabol, druga ujna Smiljane Srnec koja je kazala je kako dugi niz godina nisu u kontaktu s obitelji Srnec - Dominić. Dodala je kako su odnose prekinuli 1999. kada je Jasmina otišla u Zagreb. 

"Ni sa kime nisam bila u dobrim odnosima. Nije mi se sviđao njihov život", rekla je. S Jasminom je, kaže, razgovarala mjesec dana nakon odlaska na fakultet. Kazala je da je Jasmini, za koju je napomenula da je bila super osoba, obećala da će joj davati džeparac za studiranje. Od nje je, rekla je ujna Draga, očekivala da bude dobar student. Posljednji ju je put vidjela iz automobila. Jasmina je bila na koturaljkama. Ne sjeća se koje je to godine bilo. 

"Pitala sam njezinu mamu gdje je Jasmina. Uvijek je našla neki izgovor. Sad je na brodu, sad je u Francuskoj. S optuženom nisam komunicirala, nije mi odgovarala kao osoba. Nije mi se sviđalo njezino ponašanje i njsam s njom mogla komunicirati", kazala je ujna Draga te dodala kako je i majka Katarina bila poznata po tome da dosta laže.

"Prekinula sam sa svima odnose kada je prijavljen Jasminin nestanak. Nije mi bilo jasno kakava je to majka koja čeka pet godina da prijavi nestanak kćeri", kazala je.

S majkom Jasmine Dominić, Katarinom Dominić, koja ugi niz godina živi u Njemačkoj, kaže, susrela se kod tete. Tamo ju je Katarina Dominić pitala kako može to raditi, te da je to njihov privatni problem, misleći na istragu kod vidovnjaka koju su ujna Draga i njezin suprug Drago samoinicijativno pokrenuli. 

Nismo bili u dobrim odnosima zbog alkohola

Na pitanje kako se majka Katarina odnosila prema svojoj djeci, ujna Draga kazala je da je uvijek bila na strani Smiljane, koju je u sudnici oslovila sa: 'Ova iza mene'. O Martinu je kazala kako nema saznanja da je bio agrsivan, no bio je sklon alkoholu. Bio je bliži s Jasminom, no ni s njim nije bila u kontaktu. 

Pojasnila je kako s obitelji Dominić nisu bili u kontaktu zbog alkohola kojem je Martin bio iznimno sklon. 

Motiv ubojstva?

Motiv za ubojstvo sestre, tvrdi tužiteljstvo, je ljubomora jer je Jasmina u svemu bila uspješnija i bolja od sestre. U tome su se oslanjali na iskaze svjedoka da je Jasmina bila "uspješna studentica" i "odlična sportašica" koju su svi voljeli, dok je Smiljana bila “njezina suprotnost”. Tvrdili su da je Smiljana sklona kocki, laganju i manipuliranju, a i osuđivana je jer je lažno prijavila razbojništvo.

VEZANE VIJESTI: 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!