Novosti / Crna kronika

NOVA ZAVRZLAMA

Pada presuda Tomislavu Horvatinčiću?! Sud je donio odluku, ali onda su nastali problemi...

Pada presuda Tomislavu Horvatinčiću?! Sud je donio odluku, ali onda su nastali problemi...
Pixsell

Horvatinčić se tereti da je 16. kolovoza 2011. usmrtio talijanski bračni par Salpietro

Prema neslužbenim informacijama sa zadarskog Županijskog suda, čini se da ni nakon više od osam godina nije izgledno pravomoćno okončanje kaznenog postupka protiv zagrebačkog poduzetnika Tome Horvatinčića (72), optuženog za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patrola Salpietro, doznaje ekskluzivno Jutarnji list!

Zadarski suci ovaj su put bili skloni potvrditi osuđujuću presudu, smatrajući da su sva činjenična utvrđenja nižeg suda pravilna te da bi došle u obzir samo manje preinake izrečene kazne od četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, utvrdili su da je jedan od žalbenih navoda obrane, strogo formalne prirode, posve osnovan te da bi potvrđivanje presude bilo u suprotnosti s ustaljenom sudskom praksom. Konkretno, radi se o prigovoru da je predmet dovršen i nepravomoćno presuđen na stvarno nenadležnom sudu.

Posljednjim izmjenama KZ-a, kada je maksimalna kazna povećana do 15 godina, kazneno djelo za koje se progoni Horvatinčić prešlo je u nadležnost županijskih sudova.

No, Općinski sud u Šibeniku, na kojem je u trenutku stupanja na snagu posljednjih izmjena KZ-a već bio u punom jeku i treći ponovljeni postupak, nije se oglasio stvarno nenadležnim, nego je suđenje privedeno kraju i Horvatinčić je u ožujku nepravomoćno osuđen na nepunih pet godina zatvora, navodi Jutarnji list.

Horvatinčić se tereti da je 16. kolovoza 2011. kod otočića Lukovnjak u primoštenskom akvatoriju lakomisleno upravljajući motornom jahtom Santa Marina od 900 konjskih snaga i brzinom od 26 čvorova, cijelom  dužinom jahte prešao preko jedrilice Santa Pazienza i zdrobio je. Od siline udara višestruke smrtonosne ozljede zadobili su talijanski bračni par, nautičari Francesco Salpietro i Marinela Patrola Salpietro, čija su tijela odbačena u more.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!