Ostani doma
Novosti / Crna kronika

PO UOBIČAJENOJ ŠPRANCI

MUP: 'Izvješće Human Rights Watcha ne sadrži nikakve konkretne dokaze'

MUP: 'Izvješće Human Rights Watcha ne sadrži nikakve konkretne dokaze'
Pixell

MUP tvrdi da prema migrantima postupa sukladno Zakonu o strancima te da su provjerene sve prijave o navodnom nasilju policije

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u petak je priopćilo da izvješće organizacije Human Rights Watch (HRW) sadrži vrlo općenite tvrdnje o navodnom nehumanom postupanju hrvatske policije prema migrantima te ne sadrži nikakve konkretne dokaze.

"Važno je uzeti u obzir da migranti, zbog toga što su od strane policijskih službenika odvraćeni od ulaska u Hrvatsku ili je prema njima proveden drugi propisani postupak kojim su vraćeni u zemlju iz koje su nezakonito ušli, najčešće lažno optužuju policijske službenike za nasilje, očekujući da će im takve optužbe pomoći u novom pokušaju ulaska i nastavku puta prema zemljama odredišta", tvrdi MUP u svojem priopćenju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ističu da u primjeni odvraćanja na vanjskoj granici EU, a koje se, kako kažu, očito pokazalo učinkovitim, zagovornici nezakonitih prelazaka granice i nezakonitih ulazaka u EU već dulje u javnost plasiraju informacije o navodnom nezakonitom postupanju hrvatske policije prema migrantima na državnoj granici te o postupanju policije prema migrantima općenito.

"U stvarnosti riječ je o upravo suprotnome'', tvrdi MUP i dodaje: ''BiH je više puta priznala da ne može štititi svoje granice prema Srbiji i Crnoj Gori zbog nedovoljnih kapaciteta. U takvoj situaciji gotovo nekontroliranog priljeva migranata, državna tijela BiH ih usmjeravaju na područje Unsko-sanskog kantona. Prema tom području postoji organizirani prijevoz kroz BiH, a nije nevažno napomenuti i koincidirajuću činjenicu kako je željeznička veza između Sarajeva i Bihaća uspostavljena nakon 27 godina baš u vrijeme usmjeravanja migranata prema granici s RH''.

''Unatoč naporima međunarodne zajednice pa i RH kao članice EU koja je financirala humanitarni smještaj u BiH, migrante se dodatno smješta u kamp Vučjak, udaljen samo šest kilometara od granice s RH, braneći migrantima mogućnost kretanja po gradu Bihaću i okolici, usmjeravajući ih direktno na ilegalni prelazak državne granice. Čak je i prema zakonima BiH takav put prema RH ilegalni prelazak i kao takav podložan odgovarajućem prekršajnom ili kaznenom postupku", navodi MUP i žali se da HRW nije ništa od toga prikazao u svojoj reportaži.

"Zaista su rijetke ili nikakve vijesti o nesmetanom ulasku u BiH iz pravca Srbije ili Crne Gore, što je stvarno vrlo neobično, s obzirom na to da je upravo to uzrok sadašnjeg stanja u BiH, a stanje u Vučjaku ili Bihaću samo je posljedica za koju policija RH ni na koji način nije odgovorna", navodi MUP i tvrdi da se prema migrantima koji nezakonito prijeđu državnu granicu postupa sukladno Zakonu o strancima.  

"Ako migrant izrazi namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu primjenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te se u skladu sa standardnim operativnim procedurama za postupanje prema tražiteljima međunarodne zaštite službeno zaprima izjava o izraženoj namjeri i osobu se smješta u Prihvatilište za tražitelje azila", tvrdi MUP.

Također, tvrde i da su sve prijave nevladinih udruga i drugih organizacija o navodnoj uporabi sredstava prisile prema migrantima provjerene, imajući pritom na umu da te prijave u pravilu ne sadrže dovoljno podataka potrebnih za kriminalističko istraživanje.

"U svim navedenim slučajevima provedene su detaljne terenske provjere u policijskim upravama i dosad ni u jednom nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile. Također, ni u jednom slučaju nisu potvrđeni navodi da su policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja počinili kaznena djela krađe. U dosadašnjem ispitivanju navoda iz optužbi uočeno je više slučajeva lažnog prijavljivanja", tvrde u MUP-u. 

Pritom podsjećaju na slučaj državljanina Sirije iz 2018. koji je lažno prijavio da ga je hrvatska policija razdvojila od njegove maloljetne kćeri pa je propušten u Hrvatsku kako bi se istražili njegovi navodi.

"Isti je ubrzo pobjegao iz RH, a kasnije je utvrđeno da se dijete nije ni nalazilo u njegovoj pratnji, odnosno da nije niti napustilo Libanon. Drugi važniji slučaj je lažna optužba iz članka pod nazivom 'Željezo se kuje dok je vruće' iz 2019. da je hrvatska policija nanijela migrantu povrede, a nedavni slučaj s teškim opeklinama potkoljenice je potvrdio da se zapravo radi o obrascu međusobnog obračunavanja među migrantskom populacijom, osobito između državljana Afganistana i Pakistana'', navodi MUP.

Tvrde da temeljito ispituju sve navode o neprofesionalnom postupanju policije, koji često ne sadrže dovoljno informacija koje je moguće provjeriti, a u slučaju sumnje da je počinjeno kazneno djelo obavještava se državno odvjetništvo koje provodi postupanje iz svoje nadležnosti. Također podsjećaju i da je zabilježeno više slučajeva kada je hrvatska granična policija spašavala migrante na državnoj granici.

"Čak i danas, zahvaljujući brzoj reakciji hrvatske policije, na području Korenice zbrinuta je peteročlana obitelj, među kojom se nalazila trudnica u visokom stupnju trudnoće s troje djece. Trudnica je zbrinuta u gospićkoj bolnici, a njezin suprug s troje djece prebačen je u policijsku postaju te je izrazio namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj", istaknuo je MUP u svojem priopćenju.  

Također, tvrde da ''MUP ima nultu stopu tolerancije na nezakonitu uporabu sredstava prisile od strane hrvatske policije naspram bilo koje populacije, kao i nultu stopu tolerancije nad neprocesuiranjem bilo kojeg kaznenog djela ili prekršaja počinjenog od strane policijskih službenika''.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!