Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Odgođena sjednica

Izbo djevojku 88 puta, Vrhovni sud mu smanjio kaznu pa se žalio se i na to. Majka ubijene: 'Prestrašno...'

Izbo djevojku 88 puta, Vrhovni sud mu smanjio kaznu pa se žalio se i na to. Majka ubijene: 'Prestrašno...'
Vijesti.hr/Marko Prpić/Pixsell

David Komšić je nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora, a Vrhovni sud mu je smanjio kaznu za pet godina

Na Vrhovnom sudut trebala je u utorak u U 8.30 sati započeti sjednica o postupku koji se zbog Davida Komšića vodio zbog teškog ubojstva Kristine Krupljan. Sjednica je odgođena je jer je Komšićev branitelj Veljko Miljević zatražio otklon suca Perice Roksandića iz Vijeća. 

Naime, on je bio predsjednik vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici, koje je odlučivalo o žalbama u predmetu u kojem je Komšić osuđen za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Obzirom je taj sud u Velikoj Gorici odlučivao i o primjeni općeg prava na Komšića umjesto maloljetničkog, stoga Miljević smatra da postoji sumnja u njegovu objektivnost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Majka Kristine Krupljan bila je šokirana takvim razvojem događaja.

"Obrana je te papire o izuzeću suca trebala dostaviti prije dva mjeseca, a ne danas. Ovo je napravljeno samo da se odgodi odluka kako bi nešto njima išlo u korist", izjavila je Vesna Krupljan. Užasno je to.

"Prestrašno. Neka se stave u moju kožu, nikad kraja tome", dodala je očajna majka

Naime, na Županijskom sudu u Zagrebu 9. travnja 2018. godine David Komšić osuđen je na 30 godina zatvora zbog teškog ubojstva iz bezobzirne osvete. S 88 ubodnih i reznih rana ubio je bivšu djevojku Kristinu Krupljan (19) koja je tada bila trudna. 

No, Vrhovni sud kaznu mu je u svibnju smanjio na 25 godina.

'Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom broj Kžm 25/2018. od 21. ožujka 2019. djelomično je prihvatio žalbu optuženog D. K. i njegovih roditelja protiv presude Županijskog suda u Zagrebu te je preinačio prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu dugotrajnog zatvora od 25 (dvadeset pet) godina za kazneno djela teškog ubojstva na okrutan način.

Pri izricanju ove kazne Vrhovni je sud vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da olakotne okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene niti dostatno vrednovane. Usto, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće jer je ona postala pravomoćna nakon počinjenja kaznenog djela za koje je sada proglašen krivim.

Uza sve olakotne i otegotne okolnosti, grozan zločin u kojem je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego li druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru kaznu. Zato izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dostatno utjecati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela te da shvate kako je njihovo činjenje pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno. Tako odmjerena kazna sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio ne samo obitelji žrtve, nego i društvu u cjelini.

Protiv ove presude dopuštena je žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora. O žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske kao trećestupanjski sud', naveo je tada u priopćenju Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Komšić (20) je bivšu djevojku Kristinu Krupljan (19) ubio 22. veljače 2017. godine u Zagrebu. Zadao joj je ukupno 88 ubodno-reznih rana u njezinoj Opel Astri nakon što mu je ona objavila prekid veze.

Sutkinja Sanja Mazalin je pri izricanju prvostupanjske presude u travnju 2018. godine među ostalim obrazložila:

"Bila je suočena s izvjesnim smrtnim ishodom, strahom, što ovom ubojstvu daje obilježje teškog ubojstva. Ta okrutnost mora biti iznadprosječnog intenziteta koji inače prati takav čin nasilja. U ovom slučaju ta je okrutnost ostvarena. Da je Kristina umrla odmah, to bi bilo označeno kao obično ubojstvo. Ali, ta njezina svjesnost, dok je 88 puta podizao ruku i ubadao ju, čini to ubojstvo posebno okrutnim".

Prije ubojstva je napao Kristinu i s prijateljima se brutalno iživljavao nad njom

"U ovom slučaju sud ipak nije utvrdio bezobzirnu osvetu kao motiv. Najveći broj ubojstava ima neki motiv, a da bi bila bezobzirna, mora imati neke elemente, a to je hladnokrvnost koja se radi kod običnog ubojstva. Nije sporno da je David Komšić znao da je Kristina Krupljan u drugoj vezi i da je trudna", rekla je među ostalim u obrazloženju presude sutkinja Sanja Mazalin.

Majka ubijene Kristine, Vesna Krupljan, za Vijesti.hr nakon takve odluke Vrhovnog suda je izjavila kako je zgrožena smanjenjem kazne. 

"Nisam dobila nikakav pismeni otpravak o odluci Vrhovnog suda, ali ćemo se na tu odluku žaliti", kazala je Krupljan.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!