Ostani doma
Novosti / Crna kronika

šok na sprovodu

Horor na Mirogoju: 'Kada su bacili zemlju, majka je ispala iz lijesa. Blatnjava i mokra je ležala na cesti'

Horor na Mirogoju: 'Kada su bacili zemlju, majka je ispala iz lijesa. Blatnjava i mokra je ležala na cesti'
Sandra Simunovic/PIXSELL

Iz Gradskih groblja su izrazili žaljenje zbog svega što se dogodilo, ali tvrde da ništa nije njihova krivica

Na zagrebačkom groblju Mirogoj, Mirjana Preberina je doživljavala pravu dramu. Osim što je bila u žalosti jer je sahranjivala 76-godišnju majku, još veći šok je doživjela što taj ukop nije bio niti malo dostojanstven.

Dapače, kako je ispričala za Vijesti.hr, zbog nemilog je događaja već danima na sedativima i to sve zbog toga što su, tvrdi, grobari uništili lijes pa su pokojnicu morali vaditi van i ostaviti je na cesti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sahrana moje majke, Nade Lovričić, je bila u petak na Mirogoju jer ondje imamo obiteljsku grobnicu na gornjem dijelu u blizini ceste. Strahota je počela kada su grobari spustili lijes u grob i počeli bacati zemlju. Umjesto da su je prethodno usitnili i barem prve komade bacili u manjim grumenima, jedan od njih je cijelu gromadu zemlje bacio na lijes u predjelu nogu pokojnice. Čim je ta gromada pala, čuli smo da je nešto puknulo. Ja nisam bila potpuno ni svjesna što se dogodilo. Tada je moj sin rekao da je pukao lijes, a sestrična je zgrožena kazala 'teti je glava vani'", ispričala je Mirjana Preberina koja je još u šoku.

Kaže kako nije imala snage to gledati, a još više ju je zgrozilo što se jedan mladi grobar, kako tvrdi, počeo smijati.

"Na njega sam povikala i ukorila ga. Pitala sam ga bi li mu bilo smiješno da se o njegovoj majci radi i zahtijevala da dođe šef. Taj čovjek se ispričao kada je stigao, ali su moja djeca tražila da se njihova baka, odnosno moja majka, pokopa kako smo je i dovezli, odnosno u cijelom lijesu i čista. Tada su otišli u mrtvačnicu po novi lijes, ali je problem nastao jer je nisu mogli izvaditi i ostala je u grobnici ležati samo na donjoj dasci potrganog lijesa. Onda su je ipak nekako s onim konopcima kojima se lijes spušta u grobnicu, uspjeli izvaditi iz groba, ali su je ostavili da leži na najlonu nasred ceste čekajući drugi lijes. Nisam to mogla niti gledati. Djeca mi nisu dala jer bih najvjerojatnije srčani udar dobila. Bila je sva mokra i blatnjava jer je padala kiša", kroz suze nastavlja neutješna kćer pokojnice.

S obzirom da unuci nisu dopuštali da ju se u takvom stanju pokopa, u pogrebnim kolima su je odvezli u mrtvačnicu.

"Ondje su je samo malo i površno očistili, ali moja djeca nisu bila zadovoljna pa su otišli kući po drugu odjeću za ukop. Neugodno smo se iznenadili i što su stvari koje smo s njom namjeravali pokopati, nestale. Običaj je da se stavi nešto kuna u džepove, a u onoj blatnjavoj odjeći nije ništa ostalo. Jedva smo zube pronašli", ispričala je Mirjana Preberina te istaknula kako joj nije u cilju tražiti bilo kakvu naknadu štete već samo da upozori ljude što se sve može dogoditi unatoč visokim dadžbinama oko sahrana i ukopa.

Dodala je kako su i ona i njezina djeca bili u takvom šoku da ništa nisu fotografirali. Od tada pije tablete za smirenje, sin joj je završio na bolovanju, a dvije kćeri se teško nose s cijelom situacijom.

Gradska groblja: 'Žao nam je zbog događaja, ali lijes je bio lošije kvalitete'

Vezano za taj, svakako, neuobičajen događaj, poslali smo upit Zagrebačkom holdingu Podružnici Gradska groblja koji su se ubrzo očitovali o slučaju.

Izrazili su žaljenje, ali su istaknuli i kako je lijes bio 'lošije kvalitete', a vrijeme je bilo kišno pa je samim time i zemlja bila mokra i teška.

Njihov odgovor, u čijem potpisu stoji voditelj podružnice Patrik Šegota prenosimo u cijelosti:

'Obavještavamo Vas o bitnim činjenicama vezanima za taj događaj, s kojima su također upoznati i članovi obitelji pokojnice.

Temeljem izvješća odgovornih osoba Gradskih groblja vezanih uz taj događaj, kao i razgovora s članovima obitelji tijekom i nakon ukopa te analize svih dostupnih činjenica i informacija, utvrđeno je da ukop pokojne Nade Lovrečić obavljen u skladu s procedurom i maksimalno zalaganje osoblja Gradskih groblja u poštovanju osjećaja obitelji i očuvanja dostojanstva pokojnice. Članovima obitelji pokojnice više puta je izraženo žaljenje i upućena isprika zbog oštećenja lijesa prilikom zatrpavanja zemljom te je učinjeno sve što je bilo u našoj nadležnosti.

Radi što potpunijeg uvida u događaj koji se zbio prilikom ukopa, navodimo da je prilikom zatrpavanja lijesa, radi pada veće grude zemlje, došlo do pucanja poklopca lijesa. Na zahtjev obitelji, obustavljeno je daljnje zatrpavanje te je, u dogovoru s obitelji, odabran novi lijes s pripadajućom opremom te u mrtvačnici izvršeno presvlačenje pokojnice u novu odjeću. Kasnije je obavljen ukop u nazočnosti članova obitelji u skladu sa procedurom. Moramo napomenuti da je prethodnih dana padala izuzetno jaka kiša koja je natopila i otežala zemlju čija je težina  uzrokovala puknuće poklopca lijesa.

Isto tako, važno je napomenuti da je oštećeni poklopac lijesa bio lošije kvalitete te iz tog razloga nije izdržao težu grudu zemlje, nije kupljen u našoj poslovnici te ne možemo garantirati za isti. Gradska groblja dnevno imaju i do 30 ukopa te nikada nismo zabilježili ovakav slučaj. Za sve ukope moraju se poštivati utvrđene procedure kako ne bi došlo do izvanrednih situacija. S obzirom na izvanrednu situaciju djelatnici Gradskih groblja ponijeli su se etički te izašli obitelji pokojnice u susret sa svim prethodno navedenim kako bi se pokojnica dostojno pokopala, unatoč nesretnom događaju koji nije izazvan našom krivnjom.

Poslije spomenutog događaja gospođa Mirjana Priberina ni bilo koji drugi član obitelji pokojne gospođe Nade Lovrečić nije se obratio Gradskim grobljima s bilo kakvim zahtjevom ili daljnjom primjedbom vezanom uz postupanje djelatnika Gradskih groblja ili uskraćivanjem bilo koje usluge.

Voditelj odjela Mirogoja osobno se uključio u rješavanje nastale situacije te se u svoje i ime Gradskih groblja ispričao članovima obitelji i izrazio žaljenje što je došlo do toga. Istodobno učinio je sve da se sačuvaju poštovanje osjećaja članova obitelji i dostojanstvo pokojnice.

Uprava Gradskih groblja još jednom izražava žaljenje što je došlo do ovakve situacije i opetovano upućuje isprike članovima obitelji pokojne gospođe Nade Lovrečić'.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!