Ostani doma
Novosti / Crna kronika

VATROGASCI UPOZORAVAJU

Što kada susjed gomila smeće u stanu? 'Takva gomila može biti prava bomba u slučaju požara'

Što kada susjed gomila smeće u stanu? 'Takva gomila može biti prava bomba u slučaju požara'
RTL / Pixabay

S putova za evakuaciju treba ukloniti sve predmete koji ondje ne pripadaju

Ogromne količine otpada nalazile su se u stanu koji je nedavno izgorio u Splitu, a stanari tvrde da su upozoravali na susjedovo ponašanje, no nitko nije reagirao.

Takvi slučajevi nisu rijetkost i ima osoba koje boluju od tzv. Diogenovog sindroma ili sindroma zatrpane kuće, koji ima svoje mjesto u medicinskoj literaturi. Definira se kao pretjerano čuvanje stvari te stvaranje zaliha, kao i nemogućnost osobe da ih se riješi. Osim zdravstvenog, to je i socijalni problem, a osobe koje imaju navedeni sindrom često ga skrivaju. No postavlja se pitanje - tko od takvih stanara može zaštititi susjede u okolnim stanovima?

''Bilo je slučajeva kad su se suvlasnici žalili na to da netko raznim predmetima zakrčuje zajedničke, ali i posebne dijelove u čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo, odnosno stanove. Mi tada upozorimo stanare, no ne možemo drukčije uredovati. Samo sud može naložiti da se nešto učini glede toga, a inače bilo je slučajeva odlaganja raznih predmeta na stubištu što također nije dopušteno'', kazao je Glasu Slavonije Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje pod čijim je upravljanjem veći broj zgrada u Osijeku.

Poznato je to i Peri Čemanu, zapovjedniku Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, koji kaže da nerijetko upozoravaju suvlasnike u zgradama da ne skladište otpad, i to posebice u tavanskom prostoru. Čeman kaže da sve nakupljene stvari bilo na tavanskom prostoru ili u stanu, odnosno na stubištu, mogu biti prava bomba u slučaju požara. Kako bi se eventualni požar što prije ugasio, Čeman kaže da se s putova za evakuaciju trebaju ukloniti svi predmeti koji ondje ne pripadaju.

''Dogodi se da se u stubištu skladište fotelje, kaučevi, motori, bicikli, a sve to može biti opasnost pri požaru i smetnja pri gašenju požara. Isto vrijedi i za stanove gdje ljudi svašta drže i skladište, katkad i otpad koji može biti lako zapaljiv. No osim upozorenja i, dakako, gašenja požara, mi ništa drugo ne možemo napraviti'', pojašnjava Čeman.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako PU osječko-baranjska posljednjih nekoliko godina nije evidentirala slučajeve stanara koji u svojim stanovima skupljaju razni potencijalno opasan otpad, ipak postoji rješenje s pomoću kojeg se tzv. hrčcima može stati na kraj.

''Kad MUP-ovi inspektori zaštite od požara zaprime dojavu da se u stanu odnosno u kući nalaze lako zapaljive opasne tvari kojima nije mjesto u stambenim prostorima, izići će na mjesto događaja i utvrditi o čemu se radi. Potom donose rješenje i vlasniku nalažu da u određenom roku ukloni te stvari iz stambenog prostora'', objasnili su iz policije, kao i to da u slučaju ako se stanar ogluši na policijski nalog, dobiva prekršajni nalog, odnosno podnosi se prekršajna prijava nadležnom prekršajnom sudu. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!