Novosti / Crna kronika

LUKSUZ ISPOD CIJENE

VIDEO/FOTO Detalji velike akcije! Kako je uhićen prodavač od kojeg su aute kupili Mamići, Dalić, Bjelica...

Država će se naplatiti od zaplijenjene imovine, a osumnjičeni upravo čekaju odluku suda o pritvoru

Uhićen je omiljeni prodavač automobila hrvatskoj eliti! Ivana Inju Bašića i još devet osoba sumnjiči se da su se udružili u zločinačku skupinu i trgovinom luksuznih automobila bez plaćanja poreza državu oštetili za 3 milijuna kuna. 

Riječ je o međunarodnoj policijskoj akciji - istodobno su uhićene osobe i u Njemačkoj i Češkoj. Samo u Hrvatskoj sudjelovalo je 85 policajaca.

Od njih kupovali braća Mamić, Bjelica, Dalić...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Luksuzno i najnovije, a znatno ispod cijene! Tako su automobile nabavljali braća Mamić, izbornik Zlatko Dalić, trener Nenad Bjelica i mnogi drugi poznati i imućni iz svijeta nogometa i izvan njega. Neki od njih nisu ni sumnjali da se iza svega krije kriminal u bijelom ovratniku, u ovom slučaju, neplaćanje poreza.

"Radi se o ekskluzivnim, sportskim, skupim, luksuznim automobilima koji puno koštaju pa samim time kada se skine PDV, dobiva se znatna ušteda. To su auti od 40-50-60 tisuća eura pa na više. Tu su uštede mogle biti od 10.000 do 20.000 eura, znači četvrtinu cijene takvog automobila", kazao je glavni urednik časopisa Automotor i sport Kristijan Tićak.

Muškarac uhićen zbog prodaje luksuznih automobila

 

Ispred kuće na Knežiji i danas je bilo nekoliko luksuznih automobila

Otvarala su se tzv. nestajuća trgovačka društva. Policija je sve pratila od početka 2018. Otad su na isti način prodali više desetaka automobila. Cijelu je operaciju, prema policiji, organizirao Ivan Inja Bašić preko svojih tvrtki za prodaju. Ispred njegove kuće na Knežiji i danas je nekoliko luksuznih modela.

Bašić je, doznajemo iz policijskih krugova, njima bio trn u oku 20 godina. Osim luksuznih automobila pronađen je i veći novčani iznos, točnije, čak milijun i osamsto tisuća kuna. Uz Ivana osumnjičeno je osam osoba od kojih dvije imaju dvojno državljanstvo. 

"Pozicija moje stranke je takva da on tvrdi da nije kriv za to što mu se stavlja na teret. On je radio neke pomoćne poslove oko registracije tih vozila i tako dalje. Ja sam ovdje optimist", kazao je odvjetnik jednog od okrivljenika Rafael Krešić. Odvjetnik Krešić tvrdi da je njegov klijent sve radio u dobroj vjeri. Baš kao i kupci kojima, očito, nije bila sumnjiva znatno niža cijena od one tržišne. 

Država će se naplatiti od zaplijenjene imovine

"Kupci su oni koji imaju najviše novca. Umjesto da idu bez ikakve brige kupiti kod nekoga provjerenog trgovca ili ovlaštenog trgovca koji se s time bavi duži niz godina i koji slovi kao pouzdan i vjerodostojan, oni uvijek idu nekakvim kraćim putevima koji, na kraju, ispadnu duži", kaže Tićak. 

A za to neće biti ni kažnjeni. Država će se naplatiti od zaplijenjene imovine. U večernjim satima sudac istrage Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za osam članova skupine.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!