Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Ministar suglasan

Novi Zakon o kaznenom postupku: Evo što donosi i zašto su odvjetnici protiv takvih izmjena

Slučaj Darka Kovačevića koji je premlatio djevojku pa pušten na slobodu do pravomoćnosti, doveo je do izmjena ZKP-a

Prvog siječnja na snagu stupa novi Zakon o kaznenom postupku. Po njemu, istražni zatvor moći će trajati znatno duže nego što je bilo do sad, a to je izazvalo niz kritika mnoštva odvjetnika.

I dok oni poručuju "ovime se potpuno briše presumpcija nevinosti", ministar pravosuđa za RTL to opovrgava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slučaj Darka Kovačevića koji je premlatio djevojku u jednom kafiću pa pušten na slobodu do pravomoćnosti, doveo je do izmjena ZKP-a, što je razljutilo odvjetnike.

Novim zakonom, poručuju, povrijeđena su prava osumnjičenih.

"Sve je naopako. Nažalost nam ulica počinje određivati što će biti u Kaznenom zakonu i zakonu o kaznenom postupku i to stvara jednu veliku pravnu nesigurnost. Mislim da nismo pravno sigurna država što se tiče postupka pred sudovima i načina na koji se Zakoni donose", kazala je odvjetnica Nika Pinter.

Isto mišljenje dijeli i bivši sudac, sada odvjetnik, Rafael Krešić. Tvrdi, izmjena zakona je previše, a u sve se ušlo ishitreno, jer istražni zatvor sada ime će, kaže, praktički biti izjednačen sa zatvorskom kaznom iako su to dvije potpuno različite stvari.

"Maksimalno trajanje istražnog zatvora bilo je ograničeno iz razloga koji su vrlo razumni. Jedan od razloga je da se minimalizira šteta koju će država plaćati u slučajevima ako netko nakon 5, 7 ili 10 godina bude u konačnici oslobođen u kaznenom postupku. Bojim se da se premalo pažnje dalo tom problemu", smatra Krešić.

Naime, mnogi veliki antikorupcijski predmeti neslavno su propali. Dovoljno je samo sjetiti se 'Velikog Maestra' u kojem je Robert Peša tužio je Hrvatsku na Europskom sudu za ljudska prava.

Odvjetnica iz Buja, Asja Piplović, također je oslobođena, iako je više od godinu dana bila iza rešataka.

Prije tri godine na sudu su nepravomoćno oslobođeni Damir Polančec i sedmorica ostalih iz afere Podravka.

Nedavno je svih sumnji nepravomoćno oslobođen i Božidar Kalmeta, kao i 'ekipa' iz Hrvatskih autocesta.

No, ministar uvjerava kako će novim zakonom istražni zatvor bit će uređeniji.

"Kod tog istražnog zatvora, mi smo samo malo bolje i jasnije definirali to 'istražni zatvor' za kaznena djela gdje je kazna zapriječena 5 ili više godina. Danas je to puno jasnije onaj tko je osumnjičen za djelo kojem je predviđena zapriječena kazna pet ili više godina, u principu nakon isteka tog roka od pet godina, neće moći biti u pritvoru", kaže Dražen Bošnjakovićministar pravosuđa.

Zbog prejudiciranja postupka, osumnjičenici i njihovi odvjetnici prijete tužbama.

"Ja sam potpuno uvjeren da će Ustavni sud biti potpuno zatrpan kao što je bio i ranije nespretnim, nezgrapnim izmjenama", tvrdi odvjetnik Rafael Krešić, odvjetnica Nika Pinter kaže kako će biti prva koja će to učiniti.

Hoće li se ovime sve ubrzati, kako vjeruje ministar, ili će suci ovime samo usporiti tempo rada vidjet će se uskoro jer testiranje zakona počinje za nekoliko dana. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!