Ostani doma
Novosti / Crna kronika

ODLUKA SUDA

Ubojici iz Splita određen istražni zatvor: Već kod državnog odvjetnika vidjelo se da se psihički raspao...

Trostrukom ubojici iz Splita Filipu Zavadlavu potvrđen je jednomjesečni istražni zatvor

Reporterka RTL-a, Nikolina Radić, objasnila je što se to sve danas s trostrukim ubojicom iz Splita događalo. Uživo se u RTL Danas javila sa splitskog Šperuna. 

Tamo se polako život vraća u normalu. Još uvijek ovdje se mogu vidjeti lampioni koji su ostavljeni na poprištu tragedije. Ono što se danas odigralo u Splitu išlo je po ustaljenoj proceduri kakva se inače događa kod kaznenih djela. Policija je dovršila kriminalističko istraživanje jučer tijekom poslijepodneva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jutros je u 10 sati 25-godišnji osumnjičenik trebao doći kod državnog odvjetnika na ispitivanje, a kasnije i kod suca istrage u 14 sati. No, već u 10 sati ujutro kod državnog odvjetnika vidjelo se da se psihički raspao te da neće biti u stanju odgovarati na pitanja i iznositi svoju obranu. 

Upućen je u Svetošimunsku bolnicu u Zagrebu

Tada su odlučili da će pozvati sudsku vještakinju psihijatricu da ona odluči o tome. Odlučila je da nije raspravno sposoban. Sudac istrage ga je odlučio zadržati u pritvoru. Razlozi su mogućnost ponavljanja djela, ali i osobito teške okolnosti tijekom počinjenja teškog kaznenog djela. 

Tijekom poslijepodnevna, preko društvenih mreža se prošrila info da je Facebook grupa koja podržava osumnjičenika platila zagrebačkog odvjetnika Branka Šerića. No, ono što su kazali sa splitskog Županijskog suda je da osumnjičenik još nije dao pristanak da ga on brani, a on to formalno mora dati. Ako nije raspravno sposoban to mora učiniti njegov skrbnik, a to bi bili njegovi roditelji, a oni to još nisu dali. 

Upućen je u Svetošimunsku bolnicu u Zagrebu, provest će se psihijatrijsko vještačenje pa će morati ponovno biti ispitan.

Jednomjesečni istražni zatvor određen mu je zbog mogućnosti ponavljanja djela i osobito teških okolnosti počinjenja teškog kaznenog djela. Odmah će biti prevezen u Zagreb u Svetošimunsku bolnicu gdje će biti podvrgnut psihijatrijskom tretmanu.   

O slučaju trostrukog ubojstva oglasilo se i splitsko Županijsko državno odvjetništvo. 

VEZANI ČLANCI

"Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1995.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio, u stjecaju, tri kaznena djela teškog ubojstva iz članka 111. stavak 1. točka 4. i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona u svezi s člankom 51. KZ-a. (13. 1. 2020.)

"Iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega"

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 25-godišnjak 11. siječnja 2020. na području Županije splitsko–dalmatinske; prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno; na protupravan način nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva.

Osnovano se sumnja da je okrivljeni 25-godišnjak oko 15,35 sati naoružan navedenom puškom došao na predio Velog Varoša u Splitu i, kad su se u kretanju na motociklu marke Yamaha pojavili vozač (1995.) koji je upravljao navedenim motociklom i suvozač (1982.), u namjeri da ih liši života, prema njima ispalio više rafalnih i pojedinačnih hitaca. Na mjestu događaja je od zadobivenih ustrijelnih i prostrijelnih rana preminuo vozač (1995.) dok je suvozač (1982.) zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je, pored pružene žurne liječničke pomoći, preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split. Okrivljeni 25-godišnjak se nakon toga udaljio u smjeru obližnje ulice u kojoj je na motociklu marke Suzuki zatekao muškarca (1995.) te je, u namjeri da i njega liši života, prema njemu ispalio više hitaca, uslijed čega je on preminuo od zadobivenih tjelesnih ozljeda na mjestu događaja. 

Prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca okrivljenik je, osnovano se sumnja, bio svjestan da time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi i vozila koja su se tuda kretala, što se i dogodilo jer je uslijed toga došlo do oštećenja osobnog automobila marke Hyundai Matrix kojim je u tom trenutku upravljao vozač s kojim je u vozilu bilo i dvoje putnika. U opisanom događaju došlo je i do više oštećenja dvorišnih drvenih ulaznih vrata probojem vanjske stjenke vrata kuće.

Okrivljeni 25-godišnjak se potom udaljio u nepoznatom smjeru i u provedenoj akciji njegova pronalaženja, on je pronađen i lišen slobode oko 18,20 sati.

Prije početka ispitivanja okrivljenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, stalna sudska vještakinja psihijatrica navela je mišljenje kako zbog sadašnjeg psihičkog stanja okrivljenik nije u mogućnosti dati izjavu, ni pratiti tijek rasprave niti sudjelovati u predlaganju dokaza i savjetovati se sa svojim braniteljem. Vještakinja je mišljenja kako okrivljenik nije raspravno sposoban i kako ga je potrebno uputiti na psihijatrijski tretman u bolnicu za osobe lišene slobode.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i zbog osobito teških okolnosti pod kojima su počinjena predmetna kaznena djela (članak 123. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku)", izvijestilo je splitsko Županijsko državno odvjetništvo. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!