Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Višestruki počinitelji prekršaja

Drastičan porast: Oko pola milijuna kuna platili su nesavjesni vozači samo na karlovačkom području

Drastičan porast: Oko pola milijuna kuna platili su nesavjesni vozači samo na karlovačkom području
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Za 92 višestruka počinitelja prekršaja u 2019. godini nadležni sud je izrekao ukupno 469.979,41 kuna novčane kazne

Jedna od prioritetnih zadaća prometne policije su usmjerena i ciljana postupanja spram osoba koje grubo krše prometne propise i time dovode u opasnost kako sebe, tako i ostale sudionike u prometu, posebice prema višestrukim počiniteljima prekršaja tzv. recidivistima. Tako su tijekom pojačanih mjera i radnji koje je policija provodila u 2019. godini u kršenju prometnih propisa uhvaćena 92 'recidivista', a tijekom 2018. godine 85, što je povećanje za 8,2 posto.
 
Od ukupno 44.676 prekršaja u prometu 2019. godine (bez prometnih nesreća) 'recidivisti' koje je policija privela na nadležni sud počinili su ukupno 210 prekršaja. Najčešći prekršaji koje su činili odnose se na upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje vozilom za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, priopćila je Policijska uprava karlovačka.
 
Za 92 višestruka počinitelja prekršaja u 2019. godini nadležni sud je izrekao ukupno 469.979,41 kuna novčane kazne (2018. godine 179.100 kuna novčane kazne), 1649 dana kazne zatvora (2018. godine 1552 dan kazne zatvora), 63 mjeseca uvjetne osude (2018. godine 90 mjeseci uvjetne osude) te 188 mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilima (2018. godine 93 mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilima).
 
Kako bismo razinu sigurnosti u prometu podigli na višu razinu i smanjili broj stradavanja u prometu u narednom periodu svakako će prioritet prometne policije i dalje biti baziran na usmjerenom nadzoru ove skupine sudionika u prometu, koji najteže prometne prekršaje čine u povratu i tako dovode u opasnost i sebe i sve ostale sudionike u cestovnom prometu. Osim toga, aktivnosti policije bit će i nadalje usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu':

  • alkoholiziranost vozača,
  • vožnju nedopuštenim brzinama kretanja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
  • nepropisnu uporabu mobitela. 

Slijedom iznijetog, policija ponovno poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!