Ostani doma
Novosti / Crna kronika

SMIJENJEN ZBOG PREBRZE VOŽNJE

Novi detalji slučaja Ćelić: Što otkriva objavljena presuda bivšem zamjeniku ravnatelja policije?

Zašto nikome nije rekao za zadatak i zašto je vozio prijateljev Audi samo su neka od neodgovorenih pitanja

RTL je dobio na uvid presudu Prekršajnog suda u Zadru koji je bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića oslobodio zbog prebrze vožnje u naseljenom mjestu. Sud je Ćeliću dao za pravo da je bio na tajnom zadatku, no nisu željeli otkriti kojem. A danas iz presude ispada da je Ćelić tada rješavao kazneno djelo kupoprodaje ilegalnog oružja.  

RTL je, podsjetimo, ekskluzivno objavio snimku presretača iz mjesta Briševa kod Zadra iz koje je vidljivo da je ograničenje 50 kilometara na sat, a automobil je vozio više od 160. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANI ČLANCI

Podsjećamo što je tada rekao Ćelić.

"Definitivno prihvaćam i priznajem počinjenje prekršaja. Ono što ne mogu prihvatiti su zlonamjerne tvrdnje da sam u bilo kojem trenutku zataškao, stornirao ili bilo kome naložio ili naredio da se stornira navedeni prekršaj što je apsolutno netočno. Ukoliko se u bilo kojem trenutku to dokaže, ja sam spreman preuzeti kompletnu odgovornost za to, ali u ovome trenutku to odlučno demantiram", kazao je 28. listopada prošle godine bivši zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić

Radilo se o Ćelićevim takmičarskim pištoljima

Presudu i nove detalje slučaja u studiju RTL-a Danas komentirala je novinarka RTL-a Ivana Ivanda Rožić. Na pitanje zašto se dosad nije spominjalo da je Ćelić, kad je uhvaćen u prebrzoj vožnji, išao razrješavati kazneno djelo kazala je da netko u tom slučaju očigledno ne govori istinu jer nakon što je RTL objavio snimku, Ćelić je sam priznao da je prebrzo vozio, ravnatelj policije je rekao da šalje specijalni tim, a ne unutarnju kontrolu, koji je utvrdio što se dogodilo. Kazao je da su utvrđeni propusti, smijenjeni su neki ljudi, a i sam  Josip Ćelić je, na kraju, predložio svoju smjenu, podsjetila je Ivanda Rožić. 

Sada se postavlja pitanje zašto tada Josip Ćelić nije rekao ili zašto taj poseban tim nije utvrdio da se tu razrješavalo kazneno djelo. Ivana Ivanda Rožić je neslužbeno doznala da se radilo o takmičarskim pištoljima koji su bili u vlasništvu Josipa Ćelića i zato u presudi piše da je on bio ta osoba koji je jedini mogao prepoznati pištolje. Ono što Ćelić tvrdi je da je toga dana radio, uobičajeno, u Ravnateljstvu policije, nakon toga je dobio dojavu da se dogodilo neko kazneno djelo oko te ilegalne kupoprodaje pištolja, on je hitno morao tamo otići i to razriješiti.  Ivanda Rožić kaže da je zanimljivo da o tome policija nije nikada izvijestila javnost: ne znamo je li ta osoba uhićena i što se s tim dogodilo.  

Ćelić je tog dana vozio Audi svog prijatelja

Zanimljivo je pitanje i čiji automobil toga dana vozio Ćelić. Ivanda Rožić kaže da znamo da to nije službeni automobil MUP-a, RTL doznaje i da taj automobil nije u vlasništvu Josipa Ćelića. Ivanda Rožić doznaje da je taj automobil u vlasništvu prijatelja Josipa Ćelića, poduzetnika iz Karlovca. 

Tu se postavlja pitanje kako to da, ako je on tada radio u Ministarstvu unutarnjih poslova, kako to da je baš taj  automobil. U presudi piše da je toga dana morao imati netipičan automobil, znači ne policijski automobil ili automobil sa svjetlosnim i zvučnim signalima. Ivanda Rožić ističe da u MUP-u sasvim sigurno postoji cijeli niz atipičnih automobila i to nije morao biti taj Audi pa je zanimljivo da se baš taj automobil njegovog prijatelja našao ispred Ministarstva. O tome u presudi nema ni riječi i sutkinja se time nije uopće bavila i nije se utvrđivalo vlasništvo tog automobila, a nije se čak utvrđivalo niti tko je s Ćelićem bio u automobilu iako je on kazao da je s njim bio jedan svjedok, no nije htio otkriti koji zbog čuvanja tajne. 

Što su govorili Ćelićevi nadređeni kad je buknula afera

Podsjetimo i što su govorili Ćelićevi nadređeni kad je buknula afera. 

"Ja sam prva saznanja imao iz upita vaše medijske kuće. Odmah smo reagirali. Zamjenik glavnog ravnatelja je osobno potvrdio i potpisao zapisnik. Dakle, niti u tom trenutku niti kasnije nije ništa tajio. Smatrao je da sve ide svojom procedurom ", kazao je 28. listopada glavni ravnatelj policije Nikola Milina

"Ovdje su utvrđeni prekršaji koji se ne mogu tolerirati ni profesionalno ni s gledišta odgovornosti u javnoj državnoj službi", kazao je krajem listopada prošle godine ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ćelić može tražiti da ga se vrati na mjesto zamjenika ravnatelja policije

Na pitanje kako bi slučaj Ćelić mogao završiti, Ivana Ivanda kaže da on po presudi ima pravo tražiti da ga se vrati na isto radno mjesto, a to je mjesto zamjenika glavnog ravnatelja policije, a vidjet ćemo koji će potez sada povući policija. Ministar unutarnjih poslova Božinović je nedavno kazao da ukoliko se pokaže da Josip Ćelić nije kriv, što je sada pokazala presuda, će ga vratiti. No, napominje da MUP ima pravo tražiti obnovu postupka da se razjasne određene stvari jer čudno je da baš nitko, osim Ćelića, nije znao da on ide na zadatak i da se danas nitko nije ništa pitao. 

Naglasila je i da u presudi piše da je pročitana jedna bilješka iz Ministarstva unutarnjih poslova koja kaže da je Ćelić tog dana bio u funkciji glavnog ravnatelja policije od 9 do 16 sati.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!