Ostani doma
Novosti / Crna kronika

misterij

Iz bolnice u Kninu nestala mrtva žena: Očajna obitelj već 25 godina ne zna gdje je pokojnica

Iz bolnice u Kninu nestala mrtva žena: Očajna obitelj već 25 godina ne zna gdje je pokojnica
Vijesti.hr/PIXSELL

Pokojnicu je kći u bolnici odjenula za ukop. Kada se nakon dva dana vratila po tijelo radi sahrane, mrtve majke nije bilo

Čak 25 godina obitelj ne zna gdje pokopana njihova majka i baka Sofija Javor. Da cijeli slučaj bude još bizarniji, mrtvo tijelo tada 61-godišnjakinje, je nestalo iz bolnice u Kninu.

Priča počinje kada je Sofija Javor 14. rujna 1995. godine zbog komplikacja sa srcem vozilom UNHCR-a dovezena u bolnicu u Kninu. Tijekom pregleda, liječnici su mogli samo konstatirati samo smrt pa je ostala u mrtvačnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Idući dan je u mrtvačnicu došla njezina kći i odjenula pokojnicu za ukop, a potom s obitelji krenula pripremati sahranu.

Nakon dva dana su došli po pokojnicu i tada je uslijedio šok - Sofije nije bilo u mrtvačnici. Što je najgore, nitko nije znao obitelji reći tko je tijelo preuzeo, niti tko i gdje je ženu pokopao. Nikakvu informaciju nisu mogli dobiti, a svatko od odgovornih ih je slao nekome drugome. 

Iako postoji strog i jasan protokol o postupanju s mrtvacima, u ovom je slučaju i više nego očito da je došlo do niza propusta. Nakon što su iscrpili sve raspoložive resurse, a unatoč tome nisu uspjeli doznati gdje je nestala mrtva članica njihove obitelji, za pomoć su se obratili iskusnom kriminalistu u mirovini, Branku Lazareviću.

'Mora se znati tko je preuzeo tijelo radi pokopa'

Lazarević je bivši policajac i šef ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke, novinar i publicist koji se već godinama bavi tematikom nestalih. Spojio je oko 300 osoba.

Prije tri godine je preuzeo slučaj nestanka mrtve žene što je ujedno i prvi takav slučaj u njegovoj itekako bogatoj karijeri za što mu je obitelj dala punomoć.

"Obavio sam nekoliko desetaka razgovora s osobama za koje pretpostavljam da imaju veze s nestankom mrtvog tijela. Lani početkom srpnja sam bio u bolnici u Kninu i tražio sam informacije u Upravi i na patologiji. Međutim, nitko mi ništa nije znao reći. Tražio sam i uvid u arhivu, no rečeno mi je kako arhive nema. To je nedopustivo", ispričao je za Vijesti.hr, Lazarević.

"Bolnička arhiva se ne smije uništiti i mora biti negdje pohranjena. Mora se znati tko je preuzeo tijelo radi pokopa", pojašnjava ovaj iskusni kriminalist.

Osim što je posjetio Opću i veteransku bolnicu "Hrvatski ponos" Knin, Lazarević je poslao nekoliko upita Ministarstvu zdravstva, ali se obratio i zadarskom Crvenom križu kao i tvrtki Nasadi d.o.o. sektoru gradskih groblja.

U odgovoru Crvenog križa od 7. svibnja 2019. godine između ostalog je navedeno:

"...U gradskom društvu Crvenog križa Zadar nikada nije pokrenut postupak traženja niti je gospođa Javor bila evidentirana kod nas...

Isto tako tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar je bila nadležna za ukop na kninskom području pa možete kontaktirati njih."

'Obitelj se može obratiti krim policiji'

Lazarević je to i učinio, a u pisanom odgovoru tvrtke Nasadi d.o.o. od 17. svibnja 2019. godine, između ostalog, stoji:

"...Nisu pronađeni nikakvi pisani podaci o ukopu osobe pod tim imenom na Gradskom groblju, a nema podataka o ukopima izvan Gradskog groblja.

Obitelj se eventualno može obratiti krim policiji za daljnje informacije."

Ministarstvo zdravstva je na zahtjev Lazarevića, 18. srpnja 2019. godine zatražilo od kninske bolnice da im dostave dokumentaciju o mrtvozorenju i dokumentaciju o preuzimanju pokojnice.

U posljednjem dopisu koje je Ministarstvo zdravstva poslalo Lazareviću, a koje je datirano 12. veljače ove godine, između ostalog piše:

"...Obzirom da Opća i veteranska bolnica "Hrvatski ponos" Knin ne raspolaže traženom dokumentacijom, ovo ministarstvo nema mogućnosti poduzimanja drugih aktivnosti po ovom pitanju.

Nastavno na navedeno, dostavljamo Vam na uvid preslike kompletne dokumentacije iz predmetnog spisa radi mogućeg postupanja iz Vaše nadležnosti..."

Dostavili su otpusnicu i potvrdu o smrti. Međutim, zanimljivo je da u otpusnici nigdje nema potpisa osobe koja je preuzela tijelo niti datum smrti i liječenja imaju logike.

Naime, u otpusnici piše kako je Sofija Javor liječena do 14. rujna 1995. godine, a da je bolnicu mrtva napustila 14. kolovoza 1995. godine po čemu ispada da su mrtvu ženu u bolnici liječili još mjesec dana.

"S obzirom da znaju da sam po struci kriminalist i da sam dugi niz godina radio na tim poslovima, iz posljednjeg dopisa mi je savršeno jasno kako mi i oni ukazuju da u ovom slučaju očito ima elemenata kaznenog djela. Stoga će se moja potraga nastaviti i u tom smjeru", kaže Lazarević.

"Neću odustati dok ne otkrijem što se dogodilo s pokojnicom i dok obitelji ne donesem odgovore ma koliko god moja potraga trajala. Ustrajat ću u tome da se slučaj rasvijetli i da doznamo tko je preuzeo mrtvo tijelo i gdje je pokopana", odlučan je Lazarević čija je najdulja potraga za određenom osobom trajala čak 10 godina, ali je rasvijetlio slučaj.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!