Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Policija i USKOK u akciji

VIDEO Evo kako su pali kriminalci iz Splita: Trgovali drogom na veliko i organizirali ubojstva. Traži se 'Killer'

VIDEO Evo kako su pali kriminalci iz Splita: Trgovali drogom na veliko i organizirali ubojstva. Traži se 'Killer'
PU Splitsko-dalmatinska

Policija i USKOK provode istragu nad sedam osoba članova zločinačke organizacije

Splitska policija u petak je izvijestila da je nakon 14 mjeseci "strpljivog rada" razbila narko skupinu i Uskoku prijavila sedam osoba koje osim zbog zločinačkog udruživanja i preprodaje droge sumnjiči da i za dovođenje u opasnost te ilegalnog držanja oružja.

Nakon kriminalističkog istraživanja četiri osumnjičene osobe policija je predala pritvorskom nadzorniku, dvoje je od ranije u istražnom zatvoru, a jedan je nedostupan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Radi se o istaknutim osobama na splitskoj narko sceni, poznatim po činjenju kaznih djela iz domene organiziranog kriminaliteta. Činjenica da je prilikom uhićenja jednog od osumnjičenih, ispod jastuka pronađeno vatreno oružje sa streljivom u cijevi najbolje objašnjava o kojem profilu pripadnika krim miljea se radi. U akciji uhićenja sudjelovalo je oko 50 policijskih službenika iz rodova kriminalističke, interventne i specijalne policije", izvijestila je policija.

Na čelu zločinačke organizacije navodno je 34-godišnjak koji je ostale osumnjičenike okupio u srpnju prošle godine s namjerom da usmrte 33-godišanjak jer mu je navodno dugovao "više stotina tisuća eura" zarađenih krijumčarenjem i preprodajom droge.

Policija tvrdi da su radi zastrašivanja osoba bliskih 33-godišnjem dužniku podmetnuli požare u ugostiteljskim objektima i na taj način počinili kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine u sastavu zločinačkog udruženja.

Skupina je osumnjičena i za nabavu, krijumčarenje i preprodaju kokaina, heroina i marihuane koja je u Hrvatsku dolazila iz Južne Amerike i europskih zemalja.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

''Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020., na području Hrvatske, povezao u zajedničko djelovanje II., III. i IV. okr. te razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke s nakanom usmrćenja jedne muške osobe zbog potraživanja od 270.000 eura koje je ta osoba imala prema I. okr., a koje je nastalo u sporu zbog prodaje droge, kao i s nakanom zastrašivanja njemu bliskih i s njim povezanih osoba te uništenja njihove imovine podmetanjem požara i aktiviranjem eksplozivnih naprava.

Vezana vijest

policija ilustracija

Osim toga je navedene okrivljenike I. okr. povezao u zajedničko djelovanje s namjerom da kontinuirano iz Južne Amerike u države Europske unije nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroina i marihuane te njihovog krijumčarenja i daljnje preprodaje.

Radi ostvarenja cilja usmrćenja spomenutog muškarca naizmjence su izviđali stanove i kuće koje koristi, pratili su kretanje vozila koje koristi te opservirali mjesta gdje su ta vozila parkirana, u koju svrhu su nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom.

Također je I.okr. iznajmio stan u zgradi u Splitu u kojoj taj muškarac  koristi stan te je zadužio II. okr.  da, nakon što za sada nepoznata osoba nadimka ''Killer'' koju je angažirao usmrti muškarca, ''Killer'' preveze u Bosnu i Hercegovinu radi skrivanja i zametanja tragova.

Kako bi zastrašili naprijed navedene povezane osobe te znatno oštetili njihovu imovinu, I. okr. je zajedno sa II., III. i IV. okr. u staklene pivske boce stavio šećer i benzin, trake od tkanine i napravio molotovljeve koktele. Potom je angažirao i V. i VI. okr. koji su se s III. i IV. okr. dovezli motociklima do poslovnih prostora u vlasništvu obitelji povezanih osoba gdje su razbili staklene stijenke, ubacili u njih molotovljeve koktele i tako zapalili unutrašnjost prostora te oštetili imovinu vlasnika lokala i njegove obitelji.

Motocikle su nakon toga sakrili, a u iznajmljenom stanu su promijenili odjeću i obuću s time da su prethodno korištenu odjeću i obuću zapalili radi zametanja tragova.

Nadalje se osnovano sumnja da je I. okr., s ciljem nabave, krijumčarenja i prodaje kokaina, heroina i marihuane, detaljno razradio plan s II., III. i IV. okr. te potom povezao i VII. okr. u zajedničko djelovanje. Radi realizacije plana su, sa zasad više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije, dogovorili da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen u Belgiji krijumčariti drogu iz Južne Amerike u Europu svakih petnaest dana te da će za sad nepoznata osoba iz Belgije, koja ima pristup luci, po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju, a zatim je utovariti u svoj kombi i odvesti do garaže gdje će je pregledati i onda uskladištiti u za tu svrhu posebno iznajmljen stan.

Za realizaciju plana su nabavili kriptirane telefone, a VII. okr. je otputovao u Antwerpen gdje je iznajmio stan u koji će iz luke dopremiti prokrijumčarenu drogu koju će čuvati II. okr. te kriptiranim telefonom kontaktirati isključivo sa zasad nepoznatom osobom - vozačem koji će, ovisno o narudžbama kupaca, drogu iz stana preuzimati od II. okr. i predavati naručiteljima. Novac dobiven prodajom droge, I., II., III. i VII. okr. su planirali podijeliti tako da svatko od njih zaradi po 50.000 eura po prodanom kilogramu droge.

Nakon postignutog i razrađenog plana I., II., III. i VII. okr. su otputovali iz Splita i sastali se u Amsterdamu, odakle su otputovali u Belgiju gdje su iznajmili stanove. Po dopremanju droge u Hrvatsku, IV. okr. je bio zadužen da po nalogu I. okr. preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita. Također je VII. okr. neovlašteno posjedovao automatski pištolj s ugrađenim prigušivačem pucnja i laserom te dva pripadajuća spremnika s 52 komada streljiva.''
 

Reci što misliš!