Ostani doma
Novosti / Crna kronika

PRVI PUTA KOD NAS

Policija otkrila novi 'rekvizit' hrvatskih kriminalaca: 'Lako mogu zavarati istražitelje'

Znam za jedan takav slučaj u Crnoj Gori, kazao je umirovljeni sudski vještak za forenziku Vojin Maštruko

Kako popuštaju epidemiološke mjere policija je sve više na terenu. Gotovo svakog dana padaju kriminalci diljem zemlje. Tako je bilo i jučer kada im je na meti bio splitski kriminalni milje. Akciju su snimili, montirali i danas objavili fotografije na kojima je otkriven jedan potpuno novi modus operandi kriminalaca.

50 policajaca u zoru je upalo u stanove krijumčarima i preprodavačima droge. Pretragom domova pronađeno je više pištolja, jedan s prigušivačem, 150 komada streljiva, veći broj mobitela i SIM kartica, različitih ugovora, prijenosna računala, vage, kokain, heroin, marihuana. Kod jednog od njih pištolj sa streljivom u cijevi bio je ispod jastuka. 

Pronađena silikonska maska

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim standardnih stvari, pronađena je i silikonska maska koja u posljednje vrijeme postaje sve češća oprema kriminalaca. Vojin Maštruko napravio je stotine vještačenja, nijedan slučaj nije imao sa silikonskom maskom.

Vezana vijest

policija ilustracija

"Znam za jedan takav slučaj u Crnoj Gori prije godinu dana, ali u Hrvatskoj nisam čuo da su nosili silikonske maske. To je, naravno, otežavajući moment za policiju", rekao je umirovljeni sudski vještak za forenziku Vojin Maštruko. 

Najveći je problem što su one toliko realne da mogu zavarati istražitelje. "Osim toga, ono što se u svakodnevnoj praksi susrećemo su loše kamere s lošom rezolucijom što predstavlja nepremostivu prepreku prilikom identifikacije. Čak i ako uopće nisu maskirani", dodaje Maštruko. 

Mogu biti skroz realne

Da masku nije baš jednostavno niti lako napraviti najbolje zna Marija koja posljednjih pet godina radi na raznim filmovima. Nos, usta, ožiljak, ponekad samo mala sitnica, kaže, može nevjerojatno promijeniti kompletan izgled. U samo pet minuta pomoću jednog kalupa na ruci se može napraviti izgled opekline trećeg stupnja. 

Iako izgleda jednostavno, i nije, jer da bi bilo toliko realistično pripreme traju nekoliko dana prije. "Mogu biti skroz realne. Tome se teži kad se radi na filmu, da se ne vidi nikakav prijelaz. Očito su to i drugi počeli koristiti i može se napraviti da to izgleda stvarno realno", kazala je majstorica maske Marija Vrdoljak

Silikonske maske kriminalci koriste već posljednjih nekoliko godina. Neke koje su imali su toliko dobre, da ih ni policajci nisu mogli prepoznati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!