Ostani doma
Novosti / Crna kronika

AFERA VJETROELEKTRANA

Josipa Rimac ispitana u USKOK-u! Izvori bliski istrazi otkrili: Sumnjiči se za primanje 45.000 eura mita

Josipa Rimac ispitana u USKOK-u! Izvori bliski istrazi otkrili: Sumnjiči se za primanje 45.000 eura mita
Patrik Macek/PIXSELL, Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić nakon ispitivanja u USKOK-u pušten je na slobodu

 Smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave, HDZ-ova Josipa Rimac dovedena je u petak navečer na ispitivanje u Uskok gdje je ranije tijekom dana zbog sumnji u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije ispitan predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Odvjetnik Josipe Rimac, Vinko Gulišija, nakon ispitivanja u USKOK-u rekao je kako se njegovu klijenticu tereti za tri kaznena djela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Iscrpno je iznijela obranu, nije odgovarala na pitanja, ne iz taktičkih razloga, nego zašto je umorna i htjeli smo ovo što prije završiti. Objasnila je sve i odgovorila na sve što joj se stavlja na teret", rekao je odvjetnik Vinko Gulišija, pišu 24 sata.

Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sada već bivša državna tajnica sumnjiči se da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađane.

Jakupčić je rekao da je sve radio po nalogu Josipe Rimac

Uskok sumnja su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i Ivan Melvan iz splitske ispostave Hrvatskih šuma bili ti koji su u konačnici početkom godine dali pozitivna mišljenja za vjetroelektrane. Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak je kazao da je njegov branjenik iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve rado po nalogu Josipe Rimac.

Vezana vijest

Vjetroelektrane

"Moj branjenik je poricao krivnju za ono što mu se stavlja na teret. Radi se o trgovačkom društvu i izgradnji vjetroelektrane u okolici Knina. Jakopčić je naplatio dug po osnovi korištenja. Taj dug seže od 2015, od bivše uprave. Dakle, Hrvatske šume su naplatile dug od bivše uprave, terete ga da ta šteta nije naplaćena. On je naplatio 6 milijuna duga, ali ostala je još neka šumska šteta'', rekao je Terešak.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić nakon ispitivanja u USKOK-u pušten je na slobodu. 

C.E.M.P. odbacuje bilo kakve nezakonite radnje

Tvrtka C.E.M.P. oglasila se u petak priopćenjem u kojem odbacuje bilo kakve nezakonite radnje, tvrdeći da to može dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u ovom projektu.

Vezana vijest

Josipa Rimac

"Što se tiče odnosa investitora i Hrvatskih šuma, ne samo da Hrvatske šume nikada ni po čemu nisu pogodovale investitoru u ovom projektu, već su svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu društvu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova", tvrdi tvrtka.

Policijskom akcijom je obuhvaćeno ukupno 13 osoba, među kojima je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić te pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je odlukom Vlade RH također smijenjena u petak.

Reci što misliš!