Ostani doma
Novosti / Crna kronika

NEUSPJELI POKUŠAJ

Ustavni sud odbacio tužbu Josipe Rimac: 'Istražnim zatvorom nisu joj povrijeđena prava'

Ustavni sud odbacio tužbu Josipe Rimac: 'Istražnim zatvorom nisu joj povrijeđena prava'
Josip Regovic/Pixsell

Obrana Josipe Rimac podnijela je i drugu ustavnu tužbu, također zbog produljenja istražnog zatvora

Ustavni sud odbio je tužbu bivše državne tajnice Josipe Rimac koja je tvrdila da su joj povrijeđena ustavna prava jer zagrebački Županijski sud nije prihvatio njezinu žalbu na određivanje istražnog zatvora u aferi "Vjetroelektrane".

Prigovore Josipe Rimac da su nadležni sudovi "propustili iznijeti dostatne razloge i okolnosti na temelju kojih su ocijenili nužnim odrediti istražni zatvor" Ustavni sud je nazvao neutemeljenima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zaključio je i da su tijekom odlučivanja o istražnom zatvoru razmotrene mogućnosti primjene blažih mjera, ali one nisu ocijenjene opravdanima.

Obrana Josipe Rimac podnijela je i drugu ustavnu tužbu, također zbog produljenja istražnog zatvora u kojem se nalazi od proširenja istrage, no odluku Ustavnog suda još nisu dobili.

Istodobno, Uskok je nastavio ispitivati svjedoke koji se tiču ostalih pritvorenih osumnjičenika, a neslužbeno se doznaje da je među njima i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U Remetincu ostaje samo prvoosumnjičena Rimac

Nakon puštanja ostalih suosumnjičenika, u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na neispitane svjedoke ostaje samo bivša državna tajnica.

Istraga protiv Rimac u međuvremenu je proširena pa Uskok u odnosu na nju treba ispitati još 16 svjedoka.

Uz Josipu Rimac u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski vijećnik Marinko Tokmačija, koji je u prvi pušten da se brani sa slobode.

U međuvremenu Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za određivanje pritvora drugoosumnjičenom vlasniku tvrtke Lager Milenku Bašiću koji je po hrvatskom nalogu uhićen zajedno s izvršnim direktorom te tvrtke Draganom Stipićem.

Osumnjičeni su i čelnici javnih tvrtki, pomoćnica ministra gospodarstva...

Uz njih sedmero Uskok u aferi "Vjetroelektrane" sumnjiči predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana i direktora Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića.

Vezana vijest

Josipa Rimac

Uz njih, prijavljeni su i zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

U proširenju istrage Uskok, među ostalim, tereti Rimac da je utjecala na članicu Državne ispitne komisije Nadu Budimir kako bi Ana-Mari Škoro prošla državni ispit.

Na teret joj se stavlja i da je svoju sestru Biserku Vujić, uz pomoć okrivljenog Saše Dujmića zaposlila u šibenskoj Elektri, ali i da je u Zavodu za zapošljavanje u Otočcu zaposlila sina osumnjičenoga Dražena Prše, glavnog urednika portala koji je trebao pisati o nezakonitim zapošljavanjima u HEP-u.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!