Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Intervencija na moru

Brodolomci spašeni: Kod creske luke izgorio i potonuo gliser

Brodolomci spašeni: Kod creske luke izgorio i potonuo gliser
RTL

Na gliseru je bilo dvoje njemačkih državljana koji su se spasili skočivši u more

Nagli požar koji je izbio na gliseru prisilio je dvoje članova posade na spašavanje, skokom u more, a unatoč brzoj vatrogasnoj intervenciji, gliser je u potpunosti potonuo, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u četvrat u 12,45 sati zaprimila je obavijest o požaru na brodici nedaleko ulaza u luku Cres, o čemu je odmah obaviještena Lučka kapetanija Rijeka, odnosno, nadležna Lučka ispostava Cres, Postaja pomorske i aerodromske policije Rijeka, a u intervenciju su pozvani pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva, DVP Cres.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije dolaska vatrogasaca dvoje članova posade opožarene brodice, državljani Republike Njemačke, spasili su se skokom u more, odakle ih je neozlijeđene izvukla posada druge privatne brodice, kojom su prevezeni u mjesni kamp. Do dolaska službenika LI Cres na poziciju nesreće, pripadnici JVP Cres već su ugasili požar, no brodica je potonula.

Službenici LI Cres i PPAP Rijeka su, u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, oko 15,00 sati u mjesnom kampu uzeli izjave dvoje njemačkih brodolomaca, odnosno od voditelja, ujedno i vlasnika brodice B.G. te druge članice posade.

Na poziciji potonuća brodice nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a potonula brodica do vađenja sa dna ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, budući da se nalazi na dubini od 52 metra.

Prema podacima koje su službenici Lučke ispostave Cres prikupili u okviru očevida, potonuo je gliser njemačke zastave, dužine 4,5 metra i pogonjen ugrađenim brodskim pogonskim strojem snage 95,68kW, dok su uzroci izbijanja požara za sada nepoznati.

Brodska dokumentacija trenutno je nedostupna, a uvidom u podatke LI Cres utvrđeno je da je vlasnik potonuloga glisera pravovremeno uplatio naknadu za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja te protiv istoga neće biti pokretan nikakav upravni, odnosno, prekršajni postupak iz nadležnosti Lučke ispostave Cres.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!