Ostani doma
Novosti / Crna kronika

'Falkuša'

Šef krim tima za RTL o zapljeni gotovo jedne tone kokaina: 'Iza svega stoji balkanski kartel - dinamična zločinačka organizacija'

Riječ je o široj međunarodnoj akciji koju je početkom godine započela hrvatska policija pod imenom "Falkuša"

Više od 980 kilograma kokaina skrivenih u jednako toliko paketa prevozila su trojica hrvatskih državljana na jedrilici koja je pod hrvatskom zastavom plovila Kanarskim otočjem.

Drogu vrijednu više od 40 milijuna eura skrivenu u potpalublju zaplijenila je španjolska civilna garda, no riječ je o široj međunarodnoj akciji koju je početkom godine započela hrvatska policija pod imenom "Falkuša". Šverceri su sa šibenskog područja, a iz Šibenika su isplovili još u siječnju. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više o cijeloj akciji za RTL Danas s reporterom Petrom Panjkotom razgovarao je voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

"Ovo kriminalističko istraživanje je trajalo otprilike osam mjeseci u suradnji s više država u Europi i svijetu. Radi se o tri hrvatska državljana koji su s jedrilicom koja je registrirana u RH bila angažirana od balkanskog kartela da iz međunarodnih voda pri zapadnoj Africi prokrijumčare veliku količinu kokaina. U blizini zapadne Afrike uzeli su od drugog plovila kokain i imali su namjeru prokrijumčariti ga na jednu drugu poziciju. U tome ih je spriječila civilna garda kraljevine Španjolske, naši kolege i prijatelji koji su sudjelovali u toj međunarodnoj operaciji", rekao je.

Objasnio je i što je to balkanski kartel.

"Balkanski kartel je dinamička zločinačka organizacija u kojoj su pripadnici bivše države. Pretežito se radi o državljanima Crne Gore, Srbije, RH, BiH, Slovenije, a i još nekih država Jugoistočne Europe. Njihov temeljni biznis je krijumčarenje droga, pogotovo kokaina iz Južne Amerike za europsko ilegalno narkotržište i s tim povezano pranje novca.

Vezana vijest

Uz pomoć hrvatske policije na Kanarskom otočju zaplijenjena gotovo tona kokaina

Ovisno o količini posla, novca, tržištu, izvoru, angažiraju se kad govorimo o transportu, različiti oblici u ovom slučaju trebalo je angažirati skipere koji su trebali imati određeno znanje i iskustvo i hrabrost da u međunarodnim vodama Atlantskog oceana koje nije malo more preuzmu određenu količinu droge i prevezu je na drugu poziciju", objasnio je.

"Intezivna, svakodnevna komunikacija..."

Kazao je kako su uspjeli uhititi i zaplijeniti ovolike količine kokaina.

"Radi se o intenzivnoj, svakodnevnoj komunikaciji međunarodnih policijskih snaga velikog broja država koje se zasniva na povjerenju. Morate imati svoje prijatelje i kolege iz mnogih svjetskih policija kad govorim iz perspektive RH i hrvatskih državljana koji su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima i to je svakodnevna komunikacija, pored sreće uspjeli u ovakvom jednom uhićenju i zapljeni", kazao je.

Rekao je i kako se na globalnoj razini širi potražnja za drogama.

"Radi se o globalnom trendu. Pored velike potražnje uzrokovanom promocijom trošenja svih vrsta droga, pa i kokaina, kao stila života, možemo primjetiti da respektabilna svjetska tijela koja se bave tom problematikom bilježe veliki porast proizvodnje kokaina u tri južnoameričke države - Peru, Bolivija, pogotovo Kolumbija gdje je proizvodnja u zadnjih par godina skočila 140 posto. Po zadnjim podacima tijela za borbu protiv droga sa sjedištem u Beču južnoameričke države proizvode preko 2000 tona kokaina i velika količina završi na europskom tržištu. Putevi su direktno iz Južne Amerike na ulazne luke u Europi koje se nalaze u Španjolskoj, Belgiji ili Nizozemskoj. Krijumčari se i na drugi način, poštom, zračnim putem.

Da biste imali sve podatke, trebate imati podatke i od zdravstveno-socijalnog sustava i sustava istraživanja otpadnih voda. Krucijalna stvar nije toliko u količini zapljenjene droge već u skupljanju dokaza u takvoj međunarodnoj akciji i državnoodvjetničkoj suradnji jer bez toga nema ni zapljena ni respektabilnih dokaza. Zatvaranjem tih nositelja organiziranog kriminala i ono što je najbitnije oduzimanje protupravne imovinske koristi od njih jer na takav način neće biti daljnje ilegalne dostave na tržište od istog kriminalnog udruženja, a mislim da hrvatska policija u suradnji s međunarodnim radi dobra kriminalistička istraživanja", zaključio je.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!