Ostani doma
Novosti / Crna kronika

'pali' u velikoj akciji policije

RTL doznaje da su se šibenski krijumčari vraćali u rodni grad: 'Nemoralne ponude' jedriličarima nisu rijetke

Bude li se trojici Hrvata sudilo u Španjolskoj, zatvorska kazna može biti višestruko veća nego u Hrvatskoj

Vijest o šibenskim krijumčarima koji su "pali" u Španjolskoj s tonom kokaina i dalje puni naslovnice, jer, bio bi to opasan i riskantan pothvat i bez nedozvoljenog tereta kojeg su ukrcali na jugu Afrike.

RTL doznaje da su se od veljače kada su krenuli na put osumnjičenici iz Šibenika vraćali u svoj rodni grad, a sve je znala i pratila policija. "Nemoralne ponude" iskusnim jedriličarima nisu rijetke, doznali smo od hrvatskog dvojca koji se upravo vraća s dvogodišnjeg putovanja oko svijeta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije pozdrava s Kariba, gdje ih je kao posadu iz njegova rodnog Šibenika u travnju upoznao humanitarac Dražen Grgić, osumnjičeni je trojac prošao rutu od Dubrovnika, preko španjolske Almerije, karipskog otoka Lanzarotea, do Karipskih otoka Barbadosa i Martiniquea.

Vezana vijest

Dražen Rastović

Ondje su se razdvojili, Grgić koji je za RTL sa svoje jedrilice tada već pričao o problemima u kojima se našao zbog korone krenuo je za Hrvatsku, dok su se Šibenčani nešto kasnije otisnuli natrag na Kanarsko otočje. Ondje su se razdvojili i putovali po Europi, a kako neslužbeno doznajemo vraćali su se i u Šibenik. 

U kolovozu su opet stigli na Kanare, na otok Lanzarote, odakle su se spustili zapadnom afričkom obalom sve do Gvinejskog zaljeva. Prema svemu sudeći ondje su u međunarodnim vodama ukrcali teret, da bi krenuli natrag na Karibe, gdje su u konačnici uhićeni.

Iskusni jedriličari poput ovog hrvatskog para, koji je još prije dvije godine na legendarnoj jedrilici HIR 3 oplovio svijet kažu da se jedriličarima na prekooceanskoj ruti znaju dogoditi nemoralne ponude.

"Prije nego što smo kretali na put neki iskusni skiperi su me upozoravali , na mogučnost da na nekim lokacijma, nekim destinacijama dobijemo ponudu za prebaciti neke pakete za jako puno novaca, koje mogu zvučati jako dobro, ali da svakako to pokušavam izbjeći, evo mi moramo reći da ništa tako nisam čuo i ne krećemo se u takvom društvu da bi nam ikad itko tako nešto ponudio", rekao je jedriličar Saša Flegić.

Do pet godina zatvora ako im se sudi u Hrvatskoj

Šibenski je trojac najvjerojatnije regrutiran na kopnu, a španjolska policija već je objavila da je riječ o dijelu tzv. Balkanskog kartela.

"Balkanski kartel je dinamička zločinačka organizacija u kojoj su pripadnici bivše države. Pretežito se radi o državljanima Crne Gore, Srbije, RH, BiH, Slovenije, a i još nekih država Jugoistočne Europe.

Vezana vijest

Uz pomoć hrvatske policije na Kanarskom otočju zaplijenjena gotovo tona kokaina

Njihov temeljni biznis je krijumčarenje droga, pogotovo kokaina iz Južne Amerike za europsko ilegalno narkotržište i s tim povezano pranje novca", rekao je u RTL-u Danas u subotu voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

Dokaže li se da je trojac svjesno prevozio drogu u Hrvatskoj bi ih čekala kazna do pet godina zatvora, no bude li im se sudilo u Španjolskoj, ona može biti višestruko veća.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!