Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Prva bezuvjetna kazna

Pedijatar ide u zatvor zbog smrti dječaka, a obitelj tuži bolnicu: 'Nije bio hospitaliziran iako je po nalazu trebao biti'

Uslijed streptokokne sepse, gnojne upale pluća i otkazivanja svih organa dječak je umro 6 sati od zaprimanja na Jedinicu intenzivnog liječenja

Pet i pol godina nakon smrti 6-godišnjaka oboljelog od šarlaha, sad već umirovljeni zadarski pedijatar ići će u zatvor na godinu dana.

''Mogu samo reći da se radilo o neadekvatnom tretiranju u konkretnom slučaju djeteta, neadekvatnoj terapiji koja nije promijenjena tijekom dolaska u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći i zapravo dijete nije bilo hospitalizirano iako je prema vještačkom nalazu trebalo biti'', rekao je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru.

Prva bezuvjetna zatvorska kazna jednom liječniku za javnost je ipak iznenađenje.

''Samo godinu dana je dobio? Šta bi čovjek reko? Svatko prema svojoj savjesti, a doktori, hvala Bogu polažu neku zakletvu. Ne za razliku od mehaničara i ovih pa mislim da bi trebali malo više odgovarati", kaže Zoran Morović, Sv. Filip i Jakov.

''I doktori su ljudi. Mogu i oni pogriješiti. Djeteta mi je žao, žao mi je za sve slučajeve koji se dese, ali ni oni nisu Bog. Može se to desiti, samo moraju paziti da greške više ne rade", kaže Mara iz Zadra.

Vezana vijest

Dječja bolnicaUslijed streptokokne sepse, gnojne upale pluća i otkazivanja svih organa dječak je umro 6 sati od zaprimanja na Jedinicu intenzivnog liječenja u u zadarskoj Općoj bolnici.
Viši sud je potvrdio da je dr. Radman nekoliko dana ranije na pregledu zanemario upozorenja majke i bake djeteta da dječak zbog šarlaha dva dana pije sumamed, da je povraćao i nije mogao hodati.

''Majka i baka također su mu ukazale da su dječaku usnice i nokti plavi što ranije nije imao i da mu nisu mogli skinuti temperaturu unatoč tome što su davale sirup i čepiće. Pitale su doktora je li normalno da dijete ima tako plave nokte i usnice, na što im je dr. Radman odgovorio da je to „normalno zbog temperature'', piše Zadarski.hr 

Roditelji su tužili i bolnicu.

Iako je dječaka primio u pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja gdje je bio na ispomoći kao dežurni liječnik od Opće bolnice Zadar smo dobili potvrdu da je obitelj za nadoknadu štete tužila Opću bolnicu zbog toga što je dr. Radman u to vrijeme bio njihov zaposlenik. Nije poznato o kojoj je visini naknade riječ.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U posljednjih deset godina u disciplinskim postupcima privremeno je oduzeto 17 licenci, a Časni sud liječničke Komore nije niti jednom liječniku trajno oduzeo licencu, a privremeno je bez licence dosad ostalo 279 liječnika. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!