Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Danijel Bezuk

Psihoprofil napadača s Markova trga otkriva zanimljivu pretpostavku: 'Htio je da se zna'

Nakon današnjeg napada na društvenim mrežama i ispod članaka o napadu Danijel Bezuk dobiva masovnu podršku

Danijel Bezuk je 22-godišnjak iz okolice Kutine, građevinski radnik i do danas je policiji bio nepoznat. Jutros nije otišao na posao nego je iz svog sela na najvažniji trg u državi stigao s kalašnjikovom.

"Činjenica da je izabrao baš Vladu i najpoznatiji trg i zgradu koju svaki dan vidimo na televiziji govori o nečem bizarnom, htio je da se zna. Zato je i suicid napravio nasred ulice. Sve je napravio na jedan najupadljiviji način", rekao je Ivan Urlić, neuropsihijatar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nekoliko minuta nakon napada i prije samoubojstva na Facebooku je ostavio poruku: "Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti."

Vezana vijest

Jagić

Iako ima samo 22 godine na Facebooku je objavljivao brojne poruke mržnje. Bio je fasciniran oružjem. Sa samo trinaest godina podijelio je video u kojem pozira s drvenom puškom odjeven u zimsku kamuflažnu odoru.

"Dobar je bio što se nas tiče, prema nama. Bio je najbolji. I htio je skočiti i pomoći u svemu. Moju djecu kud je god trebalo voziti", poručila je Pavka iz Kaštele.

Pisao je često o ratu. Objavio je fotografiju na kojoj odjeven u majicu s obilježjem HOS-a stoji ispred spomenika poginulim braniteljima u Bogdanovcima. Na videu testiranja snajperske puške napisao je ''da sam jedan od njih, da skidam Srbe''. Za vrijeme zagrebačkog Adventa napisao je da u vlastitoj domovini osjeća kao turist.

Vezana vijest

Na Markovom trgu ispred Banskih dvora upucan policajac!  (thumbnail)

"Svugdje je sam, svugdje se slika sam, slika se s odijelima s puškom tako da može biti da je to jedna osoba koja je živjela svoj život koji se na vani nije ni mogao vidjeti ni percipirati kao čudan", rekao je Urlić.

"S nekima si dobar i dolazi ti u kuću. Dobro, ja nisam išla, išao je moj muž i djeca. Da baš, baš tek njemu to iz glave ispane. Ne znam, nemam pojma" kazala je Pavka.

Nakon današnjeg napada na društvenim mrežama i ispod članaka o napadu Danijel Bezuk dobiva masovnu podršku. Ovo su samo neki od jeziva komentara u kojima se zaziva nasilje i veliča njegov čin:

Vezana vijest

Nikola Milina

"Počelo je. Samo je krivog upuca."
"Što nisi čekao političare pa njih izrokao."
"Šteta što nije ušao unutra i malo se zaigrao"
"To je i trebao uraditi."
"Pa to i trebao napraviti, uči i pucati redom. Vi ste ga doveli do toga da izgubi kontrolu nad sobom."

"Naravno to na nikakav način ne može biti ni normalno ni opravdano, pogotovo govoreći na onaj tip komentara kao tip heroizacije kao svojevrsnog glasa borbe protiv ugnjetavana baš na tragu njegove zadnje izjave prije nego je počinio samoubojstvo", poručio je Hajrudin Hromadžić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Vezana vijest

Hitna pomoć

I komentare na društvenim mrežama ne bi trebali zanemariti nego ih treba prevenirati, smatra Hromadžić.

"Ovakvih pojava bi moglo biti više. Oni su simptomatični i mogu nam pokazati kakvi su trendovi na dijelu", kazao je.

I nije ovo prvi puta da društvo daje podršku ubojicama. Slično smo gledali i u slučaju Filipa Zavadlava. Policija sumnja da je Danijel Bezuk automatsku pušku imao doma i da to nije jedino oružje u njihovoj kući. Njegov čin je strašan, a stručnjaci upozoravaju, da je društvo koje mu daje podršku zabrinjavajuće.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!