Ostani doma
Novosti / Crna kronika

ZLOČIN NA MARKOVU TRGU

RTL Dosje detaljno analizirao stravičan napad na Vladu: Je li Bezuk imao pomagače i odakle mu oružje?

Iako službenih informacija još nema, Bezukov plan navodno je bio probiti se u zgradu Vlade s oružjem

Tjedan dana od nezapamćenog napada na Markovom trgu - još se slaže mozaik brutalnog zločina. Ispituju se motivi rešetanja policajaca, ali i odgovor na pitanje tko je 22-godišnjeg mladića radikalizirao da neustrašivo s kalašnjikovim u ruci dođe na najčuvaniji trg u zemlji i počne pucati. 

I dok SOA s policijom i tužiteljstvom tragaju za najsitnijim detaljima krvavog pohoda, cijeli slučaj koji je otvorio i mnoga osjetljiva pitanja analiziralo se u ovotjednom RTL dosjeu. 

"Prijeđena je granica"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prijeđena je granica. Ne znam jesam li bio dovoljno jasan. Prijeđena je granica", kazao je sredinom tjedna Andrej Plenković o napadu na Vladu koji se dogodio u ponedjeljak. 

Bilo je to nešto što se do tad nikad nije dogodilo. Pokušaj ubojstva. I to policajca. Na najčuvanijem trgu u zemlji. Jedno za drugim otvaralo se niz pitanja... Tako i ono - kako je netko s puškom u ruci došao do Sabora, Vlade, Ustavnog suda, Gradske skupštine - bez problema. 

Vezana vijest

Renato Grgurić

"Puška nije bila vidljiva niti jednom građaninu do tih zadnjih mogu reći da praktično sekundi prije napada na policijskog službenika. Znači nije bila vidljiva ni jednom građaninu do tog trenutka", objasnio je jučer glavni ravnatelj policije Nikola Milina

Umjesto na gradilište krenuo na Vladu

Dok su liječnici spašavali život ranjenom policajcu, otkrilo se i tko je napadač. 22-godišnji Danijel Bezuk iz mjesta Kletišta kod Kutine policiji do tog trenutka nije bio poznat. Sin je umirovljenog policajca. To jutro, umjesto na gradilište gdje je radio kao pomoćni radnik, krenuo je u krvavi pohod s puškom koju je odbacio u šumi dok je bježao pa sebi presudio pištoljem. Njegovo tijelo prva je ugledala 15-godišnja djevojčica sa zagrebačkog Jabukovca.

"Prvi put sam to vidjela i mislim da to nikad neću izbaciti iz glave", kazala je djevojčica, a njezina majka je dodala: "Da su izišle koju minutu ranije, tko zna što bi bilo, u kakvom je stanju on bio. Tko zna, kud bi zapucao". 

U Zagreb stigao noć ranije...

Neslužbene informacije govore da je Bezuk u Zagreb stigao noć ranije, prespavao u jednom hostelu i uzeo taxi koji ga je ostavio nekoliko stotina metara od Markovog trga. U blizini je navodno odbacio jaknu u kojoj je krio pušku i krenuo u pohod...

Vezana vijest

Napad na Vladu

Prvo se čak spominjalo da je pušku krio u kolicima, tek kasnije otkriveno je da je ustvari riječ o dostavljaču koji je slučajno baš u tom trenutku izlazio iz Vlade.

"Čovjek leži, hoćeš mu pomoć, u bolovima je, još uvijek mi je jako teško", odgovorio je nakon napada očevidac Darko Markušić na pitanje koliko je bio šokiran situacijom koju je vidio. "Mi smo mu samo pružali pomoć kako smo znali i mogli, moralnu i svaku drugu. Prije toga smo zvali Hitnu pomoć koja nije došla, uopće se nije pojavila", kazala je očevitkinja Sanja Kolovrat

Elementi terorističkog akta

"Ne samo da je pokušaj teškog ubojstva, dakle službene osobe, nego, nažalost, po nama ima elemenata terorističkog akta", rekao je sredinom tjedna premijer Plenković. 

Kako bi otklonila sve špekulacije, policija je jučer objavila i snimku. Na njoj se vidi kako Bezuk vatru otvara na policajca koji je štitio ulaz Banskih dvora, ne puca u dostavljača, u trku mijenja okvir i nastavlja krvavi pohod. Zaustavio se tek nakon što je vatru uzvratilo dvoje policajaca - jedan ispred Ustavnog suda, drugi koji je iz Sabora došao do Crkve svetog Marka. 

Na sreću, sve je prošlo bez više žrtava. Na prozoru Vlade još je vidljiva rupa od metaka. Jedan je prošao kroz cijelu knjigu ureda o zakonodavstvu gdje pukom srećom baš u tom trenutku nikog nije bilo u sobi. 

"Moramo saznati tko je taj koji radikalizira mladog čovjeka od 22-godine da dođe i puca na hrvatskog policajca, hrvatskog policajca koji je to jutro došao na posao, raditi svoj posao. Moramo to doznati. To je ozbiljno pitanje", kazao je Plenković.

Vezana vijest

Snimka

Plan je bio probiti se u zgradu Vlade?

Iako službenih informacija još nema, Bezukov plan navodno je bio probiti se u zgradu Vlade s oružjem. Policija mu je u mobitelu očito pronašla i fotografije s uredima Vlade i predsjednika, lokacije tih objekata ali i planirane aktivnosti. No, unatoč svemu - kvalifikacija djela još uvijek nije teroristički čin. 

"Trebamo vidjeti još tijekom opsežnog istraživanja da se utvrde namjera i motivi počinitelja kao i u svakom kaznenom djelu", kazao je Milina. "Za sada pokušaj ubojstva, a vidjet ćemo hoće li biti i terorizam", kazao je županijski državni odvjetnik u Zagrebu Jurica Ilić. 

Prije mjesec dana svojim performansom s lubenicama Ivan Vilibor Sinčić otvorio je problem sigurnosti. "Ministre Božinoviću, ja vas molim da MUP napravi jedan plan sigurnosti prostora ispred Vlade. Jer ovo je moglo biti nešto drugo", naredio je tada Plenković. 

Iako se nešto drugo upravo dogodilo, politička odgovornost Božinovića odmah je odbačena. 

Vezana vijest

Markov trg, napad

Traži se odgovor na ključna pitanja...

Hoće li nakon svega na Markovom trgu biti mehanička zaštita, duge cijevi ili nešto treće? Osiguranje još nije odlučilo. Zaštitna ograda i povećano osiguranje samo je privremena mjera. 

Od nemilog događaja premijer Plenković dobio je nekoliko prijetnji. Policija svaku istražuje. Istovremeno, traži odgovor i na ključna pitanja - je li Bezuk u svom pohodu imao pomagača i odakle mu oružje? Njegov otac kaznenu prijavu zbog ilegalnog držanja oružja već je zaradio - u kući su mu pronađene dva snajpera i više od tisuću komada raznog streljiva. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!