Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Martinjski rekorder

Uhvatili ga mrtvog pijanog: U Zagorju vozio s 3,21 promilom alkohola u krvi

Uhvatili ga mrtvog pijanog: U Zagorju vozio s 3,21 promilom alkohola u krvi
Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Dogodilo se 10 prometnih nesreća sa nastradalim osobama, ali na sreću, nitko nije poginuo

Ravnateljstvo policije objavilo je statistiku vezanu uz akciju kontroliranja prometa za Martinje, a među podacima ističe se onaj da je na području PU Varaždinske zaustavljen vozač s 3,21 promilom alkohola u krvi. 

"Pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja nastavljene su i u srijedu, odnosno četvrtak, s obzirom da se dana 11./12. studenog 2020. godine obilježavao i narodni običaj krštenja mošta  „Martinje“ te se u prometu opravdano očekivao povećani broj sudionika koji su konzumirali alkoholna pića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stoga je policija, u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, svoje aktivnosti posebice u noćnim satima, dodatno usmjerila na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno 1.215 prekršaja

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 1.215 prekršaja, od kojih izdvajamo:

105 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini iznosila je 3,21 g/kg na području PU varaždinske;

398 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU sisačko – moslavačkoj i iznosila je 188 km/h;
154 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;

76 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU zagrebačkoj njih 27, a ujedno je i rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine sa 70 utvrđenih prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU splitsko - dalmatinske, njih 49, gdje je zatečeno i najviše vozača koji su nepropisno koristili mobitel tijekom vožnje, njih 21.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina, njih 28.

Najčešće izmjerena koncentracija alkohola je od 0,51 do 1,00 g/kg izmjerena je kod 41 vozača.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene i prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 9 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koji su počinili 13 teških prekršaja, od kojih najviše:
 
nedopuštena koncentracija alkohola – 5 prekršaja;
upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 4 prekršaja;
upravljanje prije stjecanja prava – 3 prekršaja.

Iz tog razloga 5 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 4 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 11. do 12. studenog 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 10 prometnih nesreća sa nastradalim osobama. Nije bilo poginulih osoba, a u ostalim nesrećama ozlijeđeno je 10 sudionika.

Stoga se, kako smo to već i prethodno najavili, poduzimanje mjera usmjerenih na alkoholiziranost sudionika, kao i općenito na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja i narednog vikenda, tijekom preostalog dijela studenog te u prosincu", stoji u priopćenju Ravnateljstva policije. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!