Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Novi oblik prijevare

Policija upozorava: Dobijete li ovakvu poruku nipošto ne odgovarajte

Policija upozorava: Dobijete li ovakvu poruku nipošto ne odgovarajte
Shutterstock

'Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti', upozoravaju u policiji

Ravnateljstvo policije upozorilo je u petak na sumnjive poruke elektroničke pošte u kojima nepoznate osobe ucjenjuju tražeći 1500 eura u bitcoinima, što se može spriječiti ažuriranjem lozinki za pristup elektroničkoj pošti.

Policija navodi da je u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže 1500 eura u bitcoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti", upozoravaju u policiji.

Pritom savjetuju korisnike interneta da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prevara te savjete kako se zaštititi, građani mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a, stoji u priopćenju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!