Ostani doma
Novosti / Crna kronika

ratni zločin

Riješili brutalno ubojstvo novinara kod Kostajnice nakon 30 godina: Izrešetali su ih na cesti i dokrajčili iz pištolja

Riješili brutalno ubojstvo novinara kod Kostajnice nakon 30 godina: Izrešetali su ih na cesti i dokrajčili iz pištolja
Marko Prpic/PIXSELL

Pripadnici tzv. SAO Krajine ne samo da su ubili novinare, nego su njihov automobil spalili. Tijela nikad nisu pronađena

Policija je nakon gotovo 30 godina uspjela riješiti ratni zločin - ubojstvo dvojice ruskih novinara kod Hrvatske Kostajnice. Ubijeni su 1. rujna 1991. godine u Panjanima. Genadij Demjanović Kurinnoj (1950.) i Viktor Vladimirović Nogin (1948.) bili su na profesionalnom novinarskom zadatku, u vozilu s diplomatskim tablicama, a izrešetani su na cesti, strojnicama specijalaca tzv. SAO Krajine da bi ih 26-godišnjak kojeg je policija uspjela identificirati dokrajčio hicima iz pištolja. 

Kako je izvijestila PU sisačko-moslavačka, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je grupa pripadnika specijalne jedinice policije tzv. SAO Krajine, zaposjela položaj postrojbe Teritorijalne obrane Kostajnica, koji se nalazio oko 100-ak metara od prometnice Hrvatska Kostajnica – Petrinja, među kojima su bila i dvojica osumnjičenih, tada 26-godišnjak i 33-godišnjak kao pomoćnik zapovjednika za pozadinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U trenutku kad je iz smjera Hrvatske Kostajnice naišlo osobno vozilo s diplomatskim registarskim oznakama, navedena grupa je otvorila vatru iz pješačkog naoružanja na navedeno vozilo koje se uslijed pucnjave zaustavilo. U vozilu su se nalazili tada 41-godišnji i 43-godišnji profesionalni ruski novinari, u civilnoj odjeći, koji su toga dana bili na profesionalnom zadatku na području ratnog sukoba.

Nakon što se vozilo zaustavilo, pripadnici navedene jedinice specijalne policije prišli su vozilu i ustanovili da su osobe u vozilu ranjene, ali još uvijek žive. Među prvima je došao osumnjičeni 26-godišnjak i od ranjenih novinara uzeo osobne isprave, između ostalih putovnice i novinarske iskaznice te hicima iz pištolja usmrtio obojicu ranjenih novinara.

Ubojstvu je svjedočila većina pripadnika grupe specijalne jedinice, među kojima i osumnjičeni tada 33-godišnjak koji je zapovijedao. Iako je kao faktični zapovjednik na terenu bio dužan spriječiti tadašnjeg 26-godišnjaka, on nije poduzeo ništa, već je zajedno s pripadnicima grupe i osumnjičenim 26-godišnjakom, poduzeo više radnji u cilju prikrivanja i zataškavanja okolnosti ovog kaznenog djela, između ostalog, uzimanjem novinarske opreme, uništenjem automobila paljenjem i kasnijim odvoženjem izgorjele olupine zajedno s posmrtnim ostacima ubijenih osoba na lokaciju uz korito rijeke Sunje u mjestu Donji Kukuruzari. Olupina automobila je 1992. pronađena, dok posmrtni ostaci ubijenih novinara do danas nisu pronađeni te se isti i dalje vode kao nestale osobe.

Policija je protiv osumnjičenih koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!