Ostani doma
Novosti / Crna kronika

stigla presuda

FOTO Filip Zavadlav proglašen krivim za trostruko ubojstvo u Splitu, dobio 40 godina zatvora!

FOTO Filip Zavadlav proglašen krivim za trostruko ubojstvo u Splitu, dobio 40 godina zatvora!
Ivo Čagalj/PIXSELL

Zavadlav je 11. siječnja 2020. sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25)

Filip Zavadlav proglašen je krivim za trostruko ubojstvo u Splitu. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Zavadlav je za svako od ubojstva koja je počinio dobio po 15 godina zatvora, te dvije godine za dovođenje u opasnost života, tijela i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Objedinjena je kazna zatvora u trajanju od 40 godina. Protiv ove presude može se podnijeti žalba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Presuda je nepravomoćna, a do pravomoćnosti presude Zavadlav će ostati u pritvoru.

Vezana vijest

Filip Zavadlav

U obrazloženju presude navodi se kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo posjedovanja oružja, te općeopasnu radnju.

Presudu je pročitala sutkinja Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća, a Zavadlav je bio prisutan na izricanju presude. Imao je lisice na rukama i lance na nogama. 

Također, sud nije prihvatio kvalifikaciju tužiteljstva da je riječ o ubojstvima iz bezobzirne osvete budući da nije dokazano da su ubijeni bili pripadnici narkomanskog miljea koji su maltretirali Zavadlava i njegovog brata. 

Zbog toga je sud okvalificirao ovaj zločin kao tzv. "obično ubojstvo". Kao otegotne okolnosti sud je naveo brutalnost u uporabi oružja, odlučnost i hladnokrvnost, a olakotna okolnost je Zavadlavova smanjena ubrojivost u trenutku počinjenja kaznenog djela kao i okolnosti u kojima je živio.

Sutkinja je trostuko ubojstvo ocijenila kao jedan od brutalnijih zločina, a kazna je na neki način društvena osuda.

Napomenula je da nitko nema pravo nikome oduzeti život. Kazala je da je Zavadlav postupio na najgori mogući način i nije izrazio kajanje.

Inače, na izricanje presude stigao je i odvjetnik Filipa Zavadlava, Branko Šerić. Bili su tu i novinari te brojne policijske snage koje su raspoređene i oko zgrade suda.

Krvoproliće u Splitu

Da podsjetimo, prema optužnici, Zavadlav je 11. siječnja 2020. sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Zavladav proglašen krivim

Osim za trostruko teško ubojstvo teretilo ga se i za nedopušteno držanje oružja te općeopasnu radnju. Zavadlav se nakon krvoprolića u Varoši predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon ubojstva.

Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji. 

Vezana vijest

Filip Zavadlav

Tražili 50 godina zatvora

Podsjećamo, Državno odvjetništvo tražilo je da ga se zbog trostrukog ubojstva osudi na 50 godina zatvora.

S druge strane, Zavadlav je tvrdio da s ubojstvom nema ništa i da ga se treba nominirati za Nobelovu nagradu za mir.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!