Ostani doma
Novosti / Crna kronika

dobio 40 godina zatvora

Šerić nakon presude Zavadlavu najavio žalbu: 'Pokušat ću još bolje obrazložiti tvrdnju o njegovoj neubrojivosti'

Šerić nakon presude Zavadlavu najavio žalbu: 'Pokušat ću još bolje obrazložiti tvrdnju o njegovoj neubrojivosti'
Pixsell

'Sud je prihvatio tvrdnje obrane da se ne radi o motivu osvete. Ja sam s time zadovoljan. Upravo taj izostanak motiva me uvjerava da nije bio ubrojiv', kazao je Šerić

Filip Zavadlav (26) koji je u siječnju prošle godine kalašnjikovom iz "bezobzirne osvete" u splitskom Varošu likvidirao trojicu muškaraca u utorak je na Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Osim za trostruko ubojstvo Zavadlav je osuđen je i zbog nedozvoljenog držanja oružja i opće opasne radnje, a tužiteljstvo je tražilo najveću moguću kaznu od 50 godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Presudu je objavila predsjednica sudskog vijeća splitskog Županijskog suda, sutkinja Višnja Strinić.

Vezana vijest

Zavladav proglašen krivim

Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić nakon izricanja presude najavio je da će se žaliti na presudu.

"Sud je prihvatio tvrdnje obrane da se ne radi o motivu osvete. Ja sam s time zadovoljan. Upravo taj izostanak motiva me uvjerava da nije bio ubrojiv. Koji bi drugi bio motiv?", upitao je Šerić.

Ponovio je još jednom kako se nije radilo o osveti, već o nerazumnom ponašanju. 

"Što će se dogoditi po žalbenom postupku, to ćemo vidjeti", rekao je i poručio:

"Pokušat ću još bolje obrazložiti tvrdnju obrane o njegovoj neubrojivosti", kazao je Šerić.

Užas u centru Splita

Zavadlav je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Nakon krvoprolića u Varošu Zavadlav se predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je pucao na trojicu naočigled šokiranih građana. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner na cesti odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Zavladav proglašen krivim

Nakon ubojstava bio je na promatranju u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici u kojoj su psihijatri utvrdili kako ima poremećaj ličnosti. Suđenje mu je počelo u kolovozu prošle godine, a u Palaču pravde je dolazio iz zatvora u Gospiću. U i oko zgrade je tijekom suđenja osiguranje bilo na najvišem nivou, a pred kraj suđenja je Zavadlav, ali i pravosudni policajci koji su ga dovodili iz Gospića nosio neprobojni 'pancir' prsluk. Cijelo vrijeme suđenja bio je u lancima oko ruku i nogu.

Tražio nominaciju za Nobelovu nagradu

Tijekom suđenja je saslušano više od 20 svjedoka, a među prvima su to bili roditelji ubijenih te očevici koji su se toga dana zatekli u Varošu.

Zavadlav je na početku suđenja rekao da se generalno ne osjeća krivim, a nakon završenog dokaznog postupka je to ponovio dodavši da je u to vrijeme bio "na moru". Tražio je da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir, a sutkinju je čak u jednom trenutku "zamolio" da mu odmah presudi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!