Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Osuđen na 40 godina

Kakav će Zavadlavu biti život nakon presude? 'Puno radimo sa zatvorenicima da, kad izađu, budu bolji građani'

Što dalje i kako izgleda život osuđenika na dugogodišnju robiju

Na Županijskom sudu u Splitu danas je u 13 sati objavljena presuda Filipu Zavadlavu optuženom zbog trostrukog ubojstva 11. siječnja 2020. godine. Sutkinja Višnja Strinić pročitala je presudu prema kojoj je Zavadlav proglašen krivim za trostruko ubojstvo te je dobio jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina. Za svako ubojstvo Zavadlav je dobio po 15 godina zatvora te dvije godine za dovođenje u opasnost života, tijela i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Vezana vijest

Filip ZavadlavŠto dalje i kako izgleda život osuđenika na dugogodišnju robiju s prvom ženom zatvorskog sustava Janom Špero razgovara Ivana Ivanda Rožić

“Kazne dugotrajnog zatvora nisu novost, oko 120 osoba u Republici Hrvatskoj služi kaznu zatvora dužu od 20 godina, a 10 od 40 godina. Pri tome ima 6 osoba mladih od 30 goina koji imaju služe kazne duze od 20 godina", rekla je Jana Špero, ravnateljica Uprave za zatvorski sustav

"Genralno, kaznionice se dijele na 3 tipa po sigurnosti. Kod ovakvih dugogodišnjih kazni uvijek se radi o kaznionicama zatvorenog tipa, život zatvorenika je prilagođen tome da će dugo boraviti – u Hrvatskoj su to  Lepoglava i Glina. Tamo imaju osoblje koje zna raditi s ljudima koji su tako dugo u zatvoru", rekla je.


Jesu li sami u ćeliji?

“Za svaku osobu koja u RH služi kaznu, radi se individualna procjena – gleda se sve što je bitno. Bit će navedeno sve potrebno i sigurnosni rizici – s kim će  boraviti i slično. S njima se radi jako dugo, temljeno s rehabilitacijom. Prvi dan počinjemo raditi s njima da kad izađu budu pravi građani. Terapije uključuju i rad na dobrovoljnoj osnovi", dodala je.

Zašto se događa da izađu gori nego kakvi su ušli? 

“Pravosudna policija je 24 sata na odjelima, oni su prvi tu zatvorenicima. Svima će oni imati ulogu ogromnu. Imamo tretmansko osoblje koje je fantastično. Imamo i strukovne učitelje koji ih uče vještinama – različite radionice imaju kao opciju. Osim naših programa imamo i s nevladinim sektorom i raznim oragnizacijama koje pomazu u toj edukaciji. Važna je motivacija da ih uključimo u što više obrazbe kad izadu iz zatvora", zaključila je Špero. 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!