Ostani doma
Novosti / Crna kronika

40 godina

Svi detalji presude Filipu Zavadlavu, iako njegov zločin smatraju jednim od brutalnijih, nije dokazana 'bezobzirna osveta'

Sud nije smatrao da je dokazana "bezobzirna osveta", točnije da su žrtve bile pripadnici narko-miljea koje su okrivljenog iznuđivale i maltretirale.

Filip Zavadlav nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva u splitskoj Varoši u siječnju prošle godine. Sud nije smatrao da je dokazana "bezobzirna osveta", točnije da su žrtve bile pripadnici narko-miljea koje su okrivljenog iznuđivale i maltretirale. No, njegov zločin smatraju jednim od brutalnijih. Sve je pratila Dragana Eterović.

Filip Zavadlav mirno je i bez gestikulacija dočekao izricanje kazne, možda iznenađen visinom. No sud je smatrao da je 40 godina primjerena društvena osuda za jedan od najbrutalnijih zločina u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Za naglasiti je da ukoliko je okrivljenik imao problema sa žrtvama i drugim osobama da je mogao prijaviti nadležnim institucijama, a ne uzimati pravdu u svoje ruke pogotovo jer nitko nema pravo nikome oduzeti život", rekla je Višnja Strinić, predsjednica Sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu.

Kao otegotnu okolnost osim brutalnosti, hladnokrvnosti I odlučnosti prilikom zločina, sud smatra i činjenicu da Filip Zavadlav nikad nije izrazio žaljenje.
“Iako je okrivljenik porekao da je on te prigode pucao pravdajući se da je on nije bio na mjestu događaja nego na moru, sud njegovu takvu obranu drži infantilnom, neosnovanom i usmjerenom ka izbjegavanju kaznene odgovornosti”, rekla je Strinić.

Video snimke pokazale su da je Filip Zavadlav 11. siječnja prošle godine s kalašnjikovom u Varoši ubio Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića. Unatoč tome na posljednjem ročištu iznio je obranu u kojoj poriče krivnju.

Vezana vijest

Zavladav proglašen krivim


“Ja samoinstiktivno, sam sa sobom ne vidim sebe na mjestu događaja, a vrijeme događaja ja mislim da sam bio na moru”, rekao je Filip Zavadlav, 
optuženik(19.2.2021.)

Njegova obrana bila je daleko od kajanja zbog trostrukog ubojstava.
“Ja nisam kriv, tražim da me oslobodite od optužbe i da me se ne nominira za dobivanje Nobelove nagrade za mir", rekao je Zavadlav. 
Sud nije prihvatio kvalifikaciju o ubojstvima iz bezobzirne osvete, jer nije dokazano da su žrtve bili pripadnici narko-miljea koji su iznuđivali i napadali Filipa i njegova brata. A bez tog motiva obrana tvrdi i dalje da je Filip bio neubrojiv….

“Koji bi drugi bio motiv, ako nema osvete i bezobzirne osvete. Dakle jedno neobjašnjivo ponašanje, kompulzivno koje se samo može pripisati ubrojivosti. normalno da ću se žaliti, a žalba će ići u tom smjeru", rekao je Branko Šerić, branitelj Filipa Zavadlava.

Vezana vijest

Zavladav proglašen krivim

Na presudu će se žaliti i tužiteljstvo. Cijelo suđenje, baš kao i današnju presudu pratile su jake mjere osiguranja, kako izvan tako i unutar sudnice, a Filip Zavadlav na ročišta je stizao iz gospićkog zatvora u pancir košulji.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!