Ostani doma
Novosti / Crna kronika

olakotne okolnosti

Vrhovni sud smanjio kaznu 56-godišnjem ubojici koji je prije dvije godine nožem ubio prijatelja

Vrhovni sud smanjio kaznu 56-godišnjem ubojici koji je prije dvije godine nožem ubio prijatelja
Shutterstock

U pojašnjenju preinake kazne, sud je naglasio da su optuženik i žrtva bili vrlo dobri prijatelji

Vrhovni sud smanjio je u petak sa 10 na osam godina zatvorsku kaznu Zoranu L. (56) koji je u svibnju 2019. u Budrovcima kod Đakova nožem ubio prijatelja Tomislava Vukovića (42).

Prihvaćena žalba

Najviši sud je priopćio da je prihvatio žalbu optuženika te da je u preinačenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi. Uz to, Zoranu L. je izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će trajati tri godine, a provoditi će se u okviru zatvorskog sustava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku kao olakotne okolnosti dosadašnju neosuđivanost, izraženo žaljenje, bitno smanjenu ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela i sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok otegotne okolnosti sud nije našao.

Najviši sud ističe da je prvostupanjski sud propustio cijeniti sveukupnost osobnih uzroka koji su pridonijeli počinjenju kaznenog djela.

U pojašnjenju preinake kazne, sud je naglasio da su optuženik i žrtva bili vrlo dobri prijatelji, intenzivno se družili i međusobno su pomagali te je zato razumljivo optuženikovo kajanje zbog onoga što je učinio.

Vezana vijest

Najokrutniji zločinci

''Optuženik je u teško pijanom stanju ubo žrtvu u vitalni dio tijela. S obzirom na dugogodišnju zlouporabu alkohola razvio je ovisnost o alkoholu. Utvrđen je disocijalni poremećaj ličnosti s naglašenim crtama impulzivnosti i agresivnosti. Zato kaznu treba sagledati i u kontekstu izrečene sigurnosne mjere obveznog liječenja od ovisnosti'', pojasnio je Vrhovni sud.

Najviši sud je dodao da je svrha sigurnosnih mjera otklanjanje okolnosti koje omogućavaju ili poticajno djeluju na počinjenje novog kaznenog djela.

''Preinačenom kaznom može se ostvariti svrha kažnjavanja uključujući i jasnu društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela. Ovakvom kaznom će se utjecati na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela te mu omogućiti ponovno uključivanje u društvo na socijalno prihvatljiv način", ocijenio je Vrhovni sud.

Sud smatra da će se time utjecati i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja'.

Županijski sud u Osijeku je nepravomoćno osudio Zorana L. zbog ubojstva Tomislava Vukovića u čijoj je kući u Budrovcima živio kao podstanar. Zoran L. je ubio svojeg prijatelja i stanodavca 3. svibnja oko 19 sati.  

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!