Ostani doma
Novosti / Crna kronika

sporni stanovi

Dokazi koje je USKOK našao u Kovačevićevom mobitelu: 'Sve si plaćala unaprijed i onda j.... ga... Počinjete me zamarati'

Dokazi koje je USKOK našao u Kovačevićevom mobitelu: 'Sve si plaćala unaprijed i onda j.... ga... Počinjete me zamarati'
Luka Stanzl/PIXSELL

U mobitelu kojeg Dragan Kovačević prije uhićenja pokušao riješiti, ostala je njegova korespondencija stara nekoliko godina

Bivši šef Janafa Dragan Kovačević ponovno je iza rešetaka u pritvoru u Remetincu i to zbog sumnji na primanje mita u obliku dva stana. 

Jedan u zagrebačkom Ban centru, a jedan u luksuznom objektu na splitskom Žnjanu. USKOK sumnja da je prijatelju Ivanu Širiću i vlasniku tvrtke Cefis u zamjenu za stan u Zagrebu vrijedan oko 150 tisuća eura sredio poslove s Janafom. Iako se stan vodi na Cefis, istražitelji sumnjaju da je pravi vlasnik Kovačević. Ista shema je primijenjena i kod stana u Splitu.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stanove koje je Širićeva tvrtka CEFIS kupila te ih, po tvrdnjama i sumnjama USKOK-a, dala Kovačeviću kao mito jer je CEFIS od Janafa dobio poslove vrijedne 37,5 milijuna kuna, dijelom su plaćeni novcem Janafa, piše Večernji list.

USKOK svoje sumnje temelji i na nekim egzaktnim podacima iz kojih je vidljivo da je CEFIS stan u zagrebačkom Ban centru kupio od tvrtke Centar gradski podrum te ga je platio u dvije rate. Druga je rata plaćena 15. rujna 2016. i iznosila je 597.000 kuna. A upravo taj iznos je samo dan prije s računa Janafa prebačen na račun CEFIS-a uz naznaku da se radi o plaćanju po ugovoru o cesiji između Expleo savjetovanja, CEFIS-a i Janafa. Prethodno je Expleo savjetovanje tražilo od Janafa predujam od 10 posto uz napomenu da se to treba uplatiti na račun CEFIS-a, a radilo se o plaćanju usluge Digitalizacije arhivskoga gradiva i implementacije u sustav za upravljanje dokumentacijom.

Iako Kovačević negira tvrdnje USKOK-a, u njegovom su mobitelu nađene poruke o plaćanju stana u Ban centru u kojima je on naveo da će druga rata biti plaćena do 15. rujna 2016., što se na koncu i dogodilo, navodi list. 

Vezana vijest

Dragan Kovačević i ostali dovedeni na ispitivanje u USKOK

Slično se dogodilo i sa stanom u Splitu, samo je tamo druga rata od 3,9 milijuna kuna iz Janafa CEFIS-u uplaćena preko M.G.S. grupe, čiji je vlasnik Edi Seifried također obuhvaćen ovom istragom.

Širić u svojoj obrani tvrdi da Kovačević s kupnjom spornih stanova nema veze, te da je on bio taj koji je kupovao stanove jer je to dobra investicija.

O kupnji stana u Splitu Kovačević je komunicirao s Klementom Bašićem, suvlasnikom tvrtke Sunčani Žnjan, pa mu je Bašić u lipnju 2019. poslao SMS: “Ajde vidi da mi se netko javi oko tog stana”, na što mu Kovačević odgovara: “U Moskvi sam, u ponedjeljak ćeš dobiti ugovor sa svim elementima.”

Poruke su izmijenjene 19. lipnja 2019., a prvu ratu za spomenuti stan CEFIS je Sunčanom Žnjanu isplatio 30. srpnja 2019. Preostale rate plaćene su u rujnu i prosincu 2019. te u svibnju 2020. A da je spomenuti stan Kovačevićev, iako se službeno vodi na CEFIS, USKOK zaključuje iz brojnih SMS-ova i razgovora koje Kovačević izmijenio s arhitekticom, kojoj je kazao da će joj dati kontakt osobe koja ima ključ stana.

Kasnije ju je pitao je li bila u stanu, a ona mu je odgovorila da jest, da je kupaonica premala, pa se treba razbiti zid, da mu dolazi namještaj za kuhinju iz Italije, na što joj on kaže: “Nemoj samo da je iz Italije, da nam ne donese kakav virus.” Nadalje, Kovačević u kasnijim razgovorima predbacuje arhitektici što su rokovi za dovršetak stana prekoračeni te joj savjetuje da majstore ne plaća unaprijed. 

“Sve si plaćala unaprijed i onda j.... ga, nitko te više ne šljivi poslije. Ja dolazim na kraj, više neću u tome sudjelovati, počinjete me zamarati... Kasnite tri mjeseca, tako nešto još nisam vidio da se toliko kasni”, govori Kovačević arhitektici početkom rujna 2020.”

Dvadesetak dana nakon toga je uhićen, a na njegovu nesreću, u mobitelu kojeg se prije uhićenja pokušao riješiti, ostala je njegova korespondencija stara nekoliko godina. I upravo bi ta korespondencija sada za njega mogla biti kobna jer je iz nje vidljivo da on u vezi sa stanom u Ban centru dogovara majstore za plin, arhitekticu i dizajnericu, a nađena je i poruka u kojoj se navodi da je račun za predujam izdan te da će biti poslan CEFIS-u, piše Večernji list.   

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!