Ostani doma
Novosti / Crna kronika

RTL DOSJE

Malena Nikoll je umrla prije točno tjedan dana, a njezina sudbina šokirala je Hrvatsku: Kolika je odgovornost sustava za smrt djevojčice?

Petero djece u Hrvatskoj ubili su roditelji koji su bili pod nadzorom sustava

Prije točno tjedan dana, na sam Uskrs, u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici život je izgubila djevojčica čija je sudbina šokirala Hrvatsku.  

Nikoll je imala tek dvije i pol godine, a preminula je uslijed ozljeda koje joj je zadala vlastita majka. Pet mjeseci prije tragičnog događaja djevojčica je iz udomiteljske obitelji vraćena biološkoj na njihov zahtjev. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kolika je odgovornost sustava za njezinu smrt i kako spriječiti da se ovako nešto zaboravi i još važnije da se nikada ne ponovi? Tim pitanjima bavio se ovotjedni RTL Dosje.

Njezin osmjeh rasplakao je Hrvatsku...

Njezin je osmjeh rasplakao Hrvatsku. I oni koji imaju svoju djecu i oni koji je silno žele danima su mislili isto: Bože, zašto je nisi nama dao. A onda ju je on uzeo sebi.

"Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti gdje će biti sigurnija nego ovdje", kazao je prije tjedan dana ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić

Nikoll. Djevojčica koja je od roditelja dobila samo ime. Na njenoj osmrtnici nije bilo ni datuma rođenja. A mogla je i dalje živjeti da 1. studenog nije vraćena u biološku obitelj.

Udomitelji kod kojih je provela jedine sretne dane svog života - neutješni su. I jučer su obišli njen grob.

"Ispunjena nam je posljednja želja. Uspjeli smo vidjeti naše dijete, malu bebu, anđela, dok je bila živa", kazao je udomitelj Danko Bojić

Vezana vijest

Bogdanović

Otac dobro poznat policiji

Rođena je kao drugo dijete u disfunkcionalnoj obitelji koja je bila pod nadzorom centra za socijalnu skrb. Njezin otac je čovjek koji je tukao i njezinu i svoju majku pa i oca. 

"Možemo reći da je nekoliko puta evidentiran kao počinitelj prekršaja iz zakona o zaštiti nasilja u obitelji, zbog čega je prekršajno sankcioniran", kazao je ovog tjedna glasnogovornik PU brodsko-posavske Damir Brezić

U državni proračun zbog nasilja u obitelji i vožnji pod utjecajem opijata i bez vozačke dozvole uplatio je gotovo 80.000 kuna. A novac je, prema izjavama šire obitelji i razlog zašto su tražili da im se Nikoll vrati u obitelj. Zbog roditeljske naknade.  Tada je sustav počinio prvu grešku, dijete je vraćeno biološkim roditeljima.

"Mi smo imali informaciju da su djeca praćena, da su cijepljena, da su bile kontrole naročito kad je rođeno ovo dvoje mlađe djece -  kad su rođena ova druga dvoje djece - bila je patronaža, i slično", kazao je bivši ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić

Vezana vijest

Potraga

Majka pozirala s pištoljem

A bilo je dovoljno i malo detaljnije pogledati društvene mreže, Primjerice fotografiju iz 2019. na kojoj trudna majka pozira pored pištolja.

"Sigurna sam da ste čuli da je procjena rizika bila da je rizik umjeren. Ja ne znam što znači umjeren rizik, jer meni to govori da postoji rizik. Ukoliko postoji rizik za dvogodišnje dijete, zašto se ono vraća u biološku obitelj", pita se Jelena Veljača iz Inicijative "Spasi me". 

Nažalost, rizik se pokazao prevelikim. Dijete je vlastita majka istukla do smrti. Djevojčica je u bolnicu u Novoj Gradiški dovedena bez svijesti, a potom je prebačena u Klaićevu. Po cijelom tijelu bile su vidljive modrice, hematomi i promjene na koži izazvane svrabom. Pet se dana na respiratoru borila za život. 

"Dominiraju ozljede središnjeg živčanog sustava, mozga, i zbog toga je tako teško i ozbiljno stanje", kazao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Vezana vijest

Jugović

Majka je izudarala dijete

Roditelji su, ako ih se tako može nazvati, ubrzo uhićeni. 

"Dali su obranu tijekom koje su djelomično priznali počinjenje kaznenih djela. Opširno su se branili i iznosili sve okolnosti", kazala je županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmit i objasnila koja su to djela: "Za provookrivljenu pet kaznenih djela, povreda djetetovih prava i nanošenje osobito teške ozljede, a u odnosu na drugookrivljenika su četiri djela povrede djetetovih prava".

"Majci se stavlja na teret da je udarala dijete. Dakle, da je udarala dijete neprimjerenom silom", kazao je sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo

Preostalo dvoje djece smješteno je u udomiteljsku obitelj. Nakon smrti njihove sestre mijenja se kvalifikacija kaznenog djela koje se majci stavlja na teret.

"Tako da će u odnosu na nju istraga sada se voditi u odnosu na kazneno djelo i članak 120 kaznenoga zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti", kazala je Šmit. 

Vezana vijest

Direkt

Tko će odgovarati?

Smijenjen je i ravnatelj centra u Novoj Gradiški. Upravni nadzor utvrdio je nepravilnosti. No, to je nikakva utjeha. Djeteta više nema. Netko mora odgovarati - smatra javnost.

"Ono što trebamo učiniti je da svaki stručnjak koji propusti zaštiti dijete - imenom i prezimenom odgovara za to", kazala je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander

Nezadovoljstvo sustavom - ključa. Na centru za socijalnu skrb Nova Gradiška osvanuo je natpis ubojice.

"Djelatnici ovog centra i svih centara socijalne skrbi u Hrvatskoj su danas imali nebrojen broj prijetnji i telefonskih poziva gdje su ih nazivali ubojicama", kazala je ravnateljica Zavoda za socijalni rad Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić.

Obećavaju se promjene u sustavu

Razne udruge traže da se hitno mijenja sustav socijalne skrbi. 

"Za posvojiti mene, roditelji su prije nešto više od 20 godina, čekali tri i pol godine", rekla je Marta Divjak iz Inicijative "Moramo vam nešto reći". 

Resorni ministar Josip Aladrović smiruje tenzije i obećava ono što su godinama prije njega obećavali mnogi - promjene. 

"Mi smo vrlo odlučni u promjenama sustava. Vrlo smo odlučni u tome da ova tragedija koja nam se dogodila bude svojevrsna točka preokreta", kazao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. 

Organi malene Nikoll spasili su tri dječja života, ali njezina priča mogla bi i trebala spasiti puno više djece. Uostalom, njeno je ime izvedenica dvije grčke riječi - narod i pobjeda. 

Hoće li ovo biti pobjeda nad sustavom onih ljudi koji se svo ovo vrijeme pitaju:  Tko je zaista ubio Nikol? Njezina majka ili sustav koji joj je to dozvolio. Petero djece u Hrvatskoj ubili su roditelji koji su bili pod nadzorom sustava. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!