Ostani doma
Novosti / Crna kronika

vrijeme je za promjene

Ella (10) je prva žrtva zagađenja zraka u Velikoj Britaniji, majka upozorava: 'Za drugu djecu nije kasno'

Ella (10) je prva žrtva zagađenja zraka u Velikoj Britaniji, majka upozorava: 'Za drugu djecu nije kasno'
http://ellaroberta.org/about-ella/

Istragom Elline smrti također je utvrđeno da razine dušičnog dioksida u blizini njezine kuće premašuju smjernice WHO-a i EU-a

Mrtvozornik je zatražio promjenu zakona nakon što je zagađenje zraka dovelo do smrti devetogodišnje djevojčice.

Ella Adoo-Kissi-Debrah, koja je živjela u jugoistočnom dijelu Londona, umrla je 2013. godine. Istragom je utvrđeno da je onečišćenje zraka "materijalno doprinijelo" njezinoj smrti, piše BBC.

Vezana vijest

Onečišćenje zraka

Prva osoba u Velikoj Britaniji 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mrtvozornik Phillip Barlow rekao je da u zraku "ne postoji sigurna razina čvrstih čestica" i zatražio smanjenje nacionalnih granica zagađenja.

Ella je prva osoba u Velikoj Britaniji kojoj je zagađenje zraka navedeno kao uzrok smrti, nakon očitovanja gospodina Barlowa u prosincu prošle godine.

U izvješću za sprečavanje budućih smrtnih slučajeva, rekao je da bi vlada trebala smanjiti postojeće pravno obvezujuće ciljeve za onečišćenje česticama kako bi ih uskladila sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Vezana vijest

Klimatska kriza

'Za drugu djecu nije kasno'

Odgovarajući na izvješće, Ellina majka Rosamund Adoo-Kissi-Debrah pozvala je vladu da postupi po preporukama mrtvozornika, upozoravajući "djeca nepotrebno umiru jer vlada ne čini dovoljno u borbi protiv onečišćenja zraka".

U svom izvješću gospodin Barlow pozvao je da se više informacija o onečišćenju zraka i njegovom utjecaju učini dostupnim javnosti.

"Kao roditelj djeteta koje pati od teške astme, trebala sam dobiti ove informacije, ali to se nije dogodilo", rekla je gospođa Adoo-Kissi-Debrah. Dodaje kako zbog nedostatka informacija nije poduzela korake da smanji Ellinu izloženost onečišćenju zraka koje joj je moglo spasiti život, "uvijek ću živjeti s ovim žaljenjem, ali za drugu djecu nije kasno".

Profesor Stephen Holgate, stručnjak koji je dao iskaz o Ellinoj istrazi, rekao je da je izvješće "zasjalo briljantno bijelo svjetlo o važnosti" pitanja onečišćenja zraka i pozvao vladu da "počne to tretirati sa ozbiljnošću koju zaslužuje ".

Granica Ujedinjenog Kraljevstva, temeljena na preporukama Europske unije (EU), iznosi godišnji prosjek od 25 µg / m3.

Istragom Elline smrti također je utvrđeno da razine dušičnog dioksida (NO2) u blizini njezine kuće premašuju smjernice WHO-a i EU-a.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!