Ostani doma
Novosti / Crna kronika

tragedija u kninu

Što se događa s djetetom koje ostane zaključano u autu na vrućini: 'Temperatura mu raste preko 40, brzo dolazi do smrti'

Što se događa s djetetom koje ostane zaključano u autu na vrućini: 'Temperatura mu raste preko 40, brzo dolazi do smrti'
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Djeca zaključana u autu na toplini mogu umrijeti već za 15-ak minuta

U Kninu je jučer umro petogodišnji dječak kojeg je otac trebao odvesti u vrtić, ali je zaboravio, pa je dijete ostalo u automobilu zaključano satima. 

Prije dvije godine u Rovinju je preminula djevojčica koju je također otac ostavio u automobilu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Temperatura je jučer u Kninu bila 28 stupnjeva, što znači da je u automobilu zatamnjenih stakala bilo puno, puno više. Primarijus Milivoj Novak s KBC-a, koji je radio u Jedinici za intenzivno pedijatrijsko liječenje KBC-a Zagreb opisao je što se događa s djetetom ako ga se ostavi na vrućini.

"Ljudi se znoje da bi hlađenjem održali tjelesnu temperaturu, a kad je dijete zaključano u vrućem autu, ono u toj situaciji dehidrira, a tjelesna temperatura mu raste. U početku kreću blagi simptomi, kao što su umor, vrtoglavica, koža je vruća, suha i crvena, dijete se ne može više znojiti, povećava se frekvencija srca, dolazi do tahikardije, dijete počinje brzo disati, temperatura mu raste sve više i više. Gubi se svijest i dijete umre uslijed trajnog oštećenja prvo mozga, potom i ostalih unutarnjih organa. Ne radi se o sekundama, a ni o satima. U autu je na suncu bar 50 stupnjeva i djetetova temperatura raste preko 40 stupnjeva, brzo dolazi do smrtnog ishoda", kazao je za Index primarijus Novak.

Vezana vijest

Knin

Navodi kako se u svojoj karijeri nije susreo s takvim slučajem.

Dr. Ksenija Kaleb, pedijatrica iz Doma zdravlja Metković, također je opisala što se sve događa s dječjim organizmom te da postoji nekoliko kategorija roditelja koji ostavljaju djecu zaključanu u automobilima.

"Djeca imaju najbrži metabolizam i kod njih se temperatura tijela u okolišu koji je tako ugrijan podiže tri do pet puta brže nego kod odraslih. Jednako je opasno ostaviti dijete i u vrućoj prostoriji, ali što se tiče automobila, tu se često događaju nesreće, svako malo čitamo za takvu nesreću i čujemo podatak da u Dalmaciji već za desetak minuta temperatura u automobilu prelazi 50 stupnjeva Celzijevih. U tom slučaju svi ti procesi razvoja hipertermije idu jako brzo", kazala je za Index dr. Kaleb.

Navodi kako djeca zaključana u autu na toplini mogu umrijeti već za 15-ak minuta. Kod djece su znakovi toplinskog udara, ističe, suha, vruća i crvena koža, dijete postaje konfuzno, zbunjeno, a sve se događa, kaže, u roku od par minuta.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!