Ostani doma
Novosti / Crna kronika

'TO NIJE ZANEMARIVANJE'

Otac zaboravio dječaka u pregrijanom automobilu: Postoji objašnjenje sindroma koji je doveo do kninske tragedije

Otac zaboravio dječaka u pregrijanom automobilu: Postoji objašnjenje sindroma koji je doveo do kninske tragedije
Shutterstock, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema posljednjim podacima u SAD-u je od 1990. godine čak 900 djece umrlo u pregrijanim automobilima

Neviđena i za mnoge neshvatljiva tragedija u Kninu, gdje je otac prije dva dana ostavio dječaka u automobilu misleći da ga je prije odveo u vrtić, a dijete je potom umrlo u vozilu, nije izdvojen slučaj, a znanost ga objašnjava kao "sindrom zaboravljene bebe" (Forgotten Baby Syndrome). 

Prema posljednjim podacima u SAD-u je od 1990. godine čak 900 djece umrlo u pregrijanim automobilima, piše The Carlson Law Firm. To je 38 djece godišnje ili svakih 9 dana jedno dijete umre tako u SAD-u.

Posebno opasno ako su djeca tiha ili spavaju

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Znanost objašnjava kako se takav slučaj događa kada se roditelji usredotoče na buduće zadatke umjesto na one koje trebaju obaviti u tom trenutku. Kao što se vidi u kninskom slučaju, to može dovesti do kobnih posljednica, a znanost ističe kako je takva situacija posebno opasna u slučaju da je ostavljeno dijete tiho ili spava. 

Zaboravljanje djeteta u automobilu najčešće se događa kada roditelj promijeni rutinu ili mora obaviti više zadataka. U mnogim slučajevima koji se pripisuju ovom sindromu roditelji, koji uobičajeno ne voze svoje dijete u jaslice ili vrtić, odvezu se istim putem do posla i natrag kao i svakog drugog dana. U tim slučajevima, oni odvezu isti put kao i svih drugih dana. Izvođenje zadataka bez razmišljanja naziva se motor memorija. Kada se koristi ta memorija, onda se oslobađa prostor u mozgu za razmišljanje o budućim zadacima. 

Vezana vijest

Knin

Događa se i brižnim roditeljima

David Diamond, profesor psihologije na Sveučilištu Južna Florida, u svom se istraživanju usmjerio na kognitivnu neuroznanost koja uključuje i sindrom zaboravljene bebe. On ima svoju teoriju kako inače brižni i dobri roditelji mogu ostaviti dijete u automobilu, piše USA Today.  

Diamondovo istraživanje je dovelo do zaključka da je razlog greška u ljudskoj memoriji. Postoje dva sustava memorije, jedan koji uključuje namjeru da se obave zadaci koji nam nisu dnevna rutina, a drugi koji se trudi da zadatke obavljamo na "autopilotu". U slučaju zaboravljenog djeteta, kod nas zakaže onaj prvi sustav, a navika i rutina sve preuzimaju. Kada se to dogodi, bez obzira na sve, ljudi nastavljaju obavljati rutinske zadatke. 

Diamond je na kraju svog istraživanja zaključio kako zaboraviti dijete u automobilu nije roditeljsko zanemarivanje već greška u našem sustavu pamćenja. 

Vezana vijest

Knin

DORH prijavio oca zbog povrede djetetovih prava

U kninskom slučaju DORH je protiv 34-godišnjeg oca podnio kaznenu prijavu zbog povrede djetetovih prava. 

"Postoji osnova sumnje da osumnjičeni 34-godišnjak, 8. lipnja oko 8,00 sati u Kninu, iz nepoznatih razloga nije odvezao dijete (2015.) u dječji vrtić, već ga je ostavio u zaključanom automobilu na parkiralištu, a kada je oko 15,00 sati, nakon poziva supruge, otišao do automobila zatekao je dijete bez svijesti te ga iznio iz automobila. Djelatnici hitne pomoći pokušali su reanimirati dijete, no nisu uspjeli te je u 15,30 sati konstatirana smrt djeteta", stoji u jučerašnjem priopćenju DORH-a o potresnoj smrti dječaka iz Knina. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!