Ostani doma
Novosti / Crna kronika

PRAVNA ZAVRZLAMA

Ministar progovorio o izručenju Mamića Hrvatskoj: 'DORH nije poslao zahtjev. Ne znam je li svjedok ili osumnjičeni'

Od 2010. godine politika i HDZ nema utjecaj na izbor sudaca, kazao je ministar Malenica

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica nakon sjednice Vlade komentirao je uhićenja osječkih sudaca, a odgovorio je i na pitanje jesu li ispunjeni svi uvjeti kako bi se zatražilo izručenje bivšeg čelika Dinama Zdravka Mamića koji je prokazao uhićene da su od njega primali mito. 

Objasnio je da nadležno tijelo od Ministarstva prvo mora zatražiti da ono u komunikaciji s ministrom pravosuđa BiH zatraži izručenje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U ovom trenutku Ministarstvo pravosuđa nije od Državnog odvjetništva dobila zahtjev za izručenje. Kad oni to zatraže mi ćemo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i zatražiti izručenje od Ministarstva pravde BiH", rekao je Malenica. Objasnio je da tek nakon podizanja optužnice se može zatražiti izručenje. 

Za što se Mamića može izručiti Hrvatskoj?

"Njega se može izručiti Hrvatskoj samo za ono kazneno djelo i kazneni postupak za koje se izručenje traži i samo u tom kaznenom postupku može biti izručen i boraviti u Hrvatskoj", kazao je Malenica na pitanje hoće li Mamić biti na slobodi izruči li ga se zbog sumnje u podmićivanje sudaca. Podsjetimo, Zdravko Mamić je bjegunac od hrvatskog pravosuđa zbog pravomoćne presude koju je dobio zbog izvlačenja više od 100 milijuna kuna iz nogometnog kluba Dinamo.

Vezana vijest

Krunislav Olujić

Malenica je kazao da ne zna je li u slučaju sumnje u podmićivanje sudaca Mamić osumnjičenik ili svjedok. "To bi trebalo pitati Državno odvjetništvo i ono mora odgovoriti na to pitanje", rekao je Malenica. Nije želio spekulirati koliko bi mogao trajati postupak izručenja. 

"Vjerujem da će se to realizirati u što kraćem roku i da će Ministarstvo pravde BiH, odnosno nadležni sud, odgovoriti na naš zahtjev", rekao je Malenica. Objasnio je da se po sporazumu s BiH osoba osumnjičena za kazneno djelo korupcije treba izručiti, ali i da to odlučuje sud i Ministarstvo pravde BiH. 

Vezana vijest

Andrej Plenković, sjednica Vlade

"HDZ nema utjecaj na izbor sudaca"

Govorio je i o naputku premijera Andreja Plenkovića da ministri trebaju braniti hrvatsko pravosuđe.

"Premijer je reagirao jer su pojedinci, poput predsjednika Milanovića, prokazali pravosuđe kao HDZ-ovo pravosuđe. Od 2010. godine, kada imamo novi način izbora sudaca, politika i HDZ nema utjecaj na izbor sudaca, a ne utječe ni na rad DORH-a i policije. Sva tijela koja sudjeluju u progonu su neovisna u svom radu", kazao je Malenica. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!