Ostani doma
Novosti / Crna kronika

GOSTOVAO U RTL-U DANAS

Nobilo: 'Onoga koji prima 50.000 eura odmah se mora uhititi. HDZ Bandića ne bi gonio da je bio dio vlasti i imao žetončiće'

U RTL-u Danas o ovotjednim uhićenjima u Zagrebu govorio je odvjetnik i bivši tužitelj Anto Nobilo

U RTL-u Danas o ovotjednim uhićenjima u Zagrebu govorio je odvjetnik i bivši tužitelj Anto Nobilo.

Prošli tjedan pravi set uhićenja, prvi dan osam osoba, drugi dan 10. Reklo bi se, vratili smo se na staro normalno, skoro više uhićenih nego zaraženih. Što kažete na cijelu ovu akciju?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uvijek treba pohvaliti, ako postoji osnovana sumnja i dokazi, da USKOK i policija rade svoj posao i da realiziraju uhićenja, odnosno kaznene postupke. No, mislim da se stvari predimenzioniraju i da im se ciljano daje značaj koji nemaju. U svime medijima se piše o demontiranju Bandićeve hobotnice. Možemo govoriti o Bandićevoj hobotnici vezano za uhićenja prvog dana. Tu imamo Srebrnjak, 50.000 eura i Adventske kućice. No ovih 10 ljudi koji su uhićeni drugi dan su primjer kapilarne korupcije koja je sasvim raširena u Hrvatskoj gotovo na svim osjetljivim i ključnim mjestima. I to, naravno, treba goniti, ali to nije dio nekakve, nazovimo to, Bandićeve hobotnice. 

Kada to razdvojimo, dobivamo puno realniju sliku. Dobivamo Adventske kućice o kojima svi mediji bruje već par godina, dobivamo aferu Srebrnjak, doktor Nogalo i, isto tako, svi mediji o tome govore već više od 2 godine i svima je sve to bilo poznato cijelo vrijeme. Jedino što nismo znali za Bačića i 50.000 eura. No, iz svega što je dosad izašlo u javnost vidimo da je USKOK za to znao najkasnije od lipnja prošle godine. Legitimno se moramo zapitati zašto do realizacije nije došlo prije godinu dana. Zašto se čekalo sada?

I vi ste svojevremeno bili tužitelj. Je li po vama normalno da se ponekad pusti...

Je, ja prihvaćam da se s vremenom mijenja način rada u tužilaštvu. Ali, nama je bio vrhunski cilj, kada koruptivna osoba dobije novac, da ga ulovimo dok je novac kod njega. 

Zašto u ovom slučaju to nije bilo tako?

I tada imate šah mat poziciju i siguran postupak. Ako su imali podatak da čovjek diže novac s banke i da mu se 50.000 eura u određeni dan u restoranu Kamanjo predaje, nakon izlaska iz Kamanja on je trebao biti zaustavljen i odveden u policijsku stanicu, nakon toga osobni pretres i našlo bi se, ako bi se našlo, novac. I onda je to šah mat. 

Iz afere Agram rijetko tko je dobio presudu, a kamoli pravomoćnu presudu.

Da, jer to traje godinama. Mislim da su postupak, izvidi i tajne mjere prema Bandiću napravljeni negdje u proljeće prošle godine kada je bilo jasno da će afera Agram propasti. 

Mislite li da bi se ovo sve dogodilo da je Milan Bandić i dalje živ?

Da, ako bi bio gubitnik u Zagrebu i, znamo da je bio gubitnik na parlamentarnim izborima. Dok je bio politički faktor koji je koristio HDZ-u, ovo se ne bi išlo prema njemu. HDZ ga sigurno ne bi gonio dok je imao svoje žetončiće i činio koalicijsku vlast. Vidjeli smo na manjem primjeru Sauche, kazneni postupak je faktički bio prekinut dok je trajao njegov mandat u Saboru i kad je istekao taj mandat se ubrzano završio. Isto tako, da je Bandić osvojio nekakvu vlast u Zagrebu i da je napravio nekakvu koaliciju s HDZ-om, bio bi zaštićen. Jedino oni koji su politički pali, ili unutar HDZ-a ili izvan HDZ-a, oni su slobodna lovina. 

Je li po vama normalno da se šef za gospodarski kriminal SOA-e nađe u restoranu s kompromitiranim osobama?

To izgleda vrlo loše. No, treba vidjeti kad je snimljeno, koje godine i jesu li tada Adventske kućice bile pod upitnikom. Ne znam kad je snimljena fotografija. Mi smo u Državnom odvjetništvu, odnosno Javnom tužiteljstvu, imali praksu da ako bi slučajno došli u prostor gdje je bila neka kriminalno sumnjiva osoba, mi bi odmah napravili službeni bilješku i predali je svom šefu odmah ujutro po dolasku na radno mjesto. On bi, ako je bilo potrebno, provjerio i utvrdio činjenično stanje. Nije se moglo dogoditi da suci i tužioci budu zajedno s osobama iz kriminalnog miljea. To je tako bilo i tako mora biti.    

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!