Ostani doma
Novosti / Crna kronika

KAKO SE ZAŠTITITI?

Policajac u Zagrebu na kolodvoru uhvatio ženu na djelu! MUP savjetuje: Gdje vam je novčanik?

Policajac u Zagrebu na kolodvoru uhvatio ženu na djelu! MUP savjetuje: Gdje vam je novčanik?
Ilustracija: Borna Filić/PIXSELL

Na peronu Glavnog kolodvora jučer u poslijepodnevnim satima policajac je u pokušaju krađe novčanika 68-godišnjakinje uhvatio ženu

Na peronu Glavnog kolodvora jučer u poslijepodnevnim satima policajac je u pokušaju krađe novčanika 68-godišnjakinje uhvatio ženu. 

S obzirom da su takve krađe novčanika učestalije ljeti i dolaskom turista u glavni grad Hrvatske, Policijska uprava zagrebačka objavila je savjete kako se zaštititi od tog neugodnog događaja. 

Priopćenje PU zagrebačke prenosimo u cijelosti: 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S obzirom da u ljetno vrijeme bilježimo turističke posjete gradu Zagrebu, kako domaćih, tako poglavito i stranih turista, tako povezano uz to bilježimo porast nekih kaznenih djela iz područja imovinskog kriminaliteta, a tu posebno ističemo džepne krađe.

Navedenim kaznenim djelom podjednako su, osim turista, ugroženi i građani Zagreba, tim više što se kod počinjenja navedenih djela pojavljuju novi pojavni oblici.

Prije svega potrebno je skrenuti pozornost na mjesta u Zagrebu koja su ugrožena od strane džepara. To su, prije svega, javna mjesta na kojima se nalazi, prolazi ili okuplja veći broj građana, odnosno mjesta na kojima je konstantna gužva, a što čini idealno okruženje za džepne krađe: vozila javnog gradskog prijevoza (tramvaji, autobusi, uspinjača), tržnice (tržnica Dolac kao najugroženija), Glavni kolodvor, Autobusni kolodvor, najfrekventnije ulice i trgovi te turističke destinacije (Trg bana Josipa Jelačića, Kaptol, Opatovina, Tkalčićeva ulica, Zakmardijeve stube, Radićeva ulica i cjelokupni prostor Gornjeg grada, neovisno o broju turističkih skupina u obilasku grada ili održavanju raznih manifestacija).

Vezana vijest

Laptop

Kada su u pitanju počinitelji džepnih krađa, osim konstante da djeluju najmanje u paru, a ponekad ih je i više (troje, četvero). Načini počinjenja su više-manje uvijek jednaki: odvraćanje pozornosti guranjem i naguravanjem ili  verbalnim kontaktom (raspitivanje) od strane jednog počinitelja, dok drugi ili više njih istovremeno čini krađu najčešće vađenjem novčanika iz stražnjih džepova i torbica (neovisno o tome jesu li zatvorene ili otvorene). Naravno, iz otvorene torbice to je neusporedivo lakše, međutim niti patentnim zatvaračem zatvorena torbica nije jamstvo da do džepne krađe neće doći. Tada, naime, na scenu stupa domišljatost, spretnost i drskost počinitelja koji torbicu neprimjetno mogu razrezati na njenoj bočnoj strani i iz nastalog otvora izvući novčanik.

Kada su u pitanju mjere prevencije i samozaštite, obavezno treba naglasiti kako se torbe i torbice na svim prethodno navedenim potencijalno ugroženim mjestima nikako ne smiju držati na stražnjoj niti na bočnoj strani tijela, već isključivo naprijed, na prsima, sa, po mogućnosti, prekriženim rukama preko istih, uz obavezno zatvaranje patentnim zatvaračem. Ukoliko osoba nosi samo novčanik, isti nikako ne držati u stražnjim džepovima, već isključivo u prednjim, po mogućnosti unutarnjim i isto tako prekriti ga rukom. Ponekad je sigurnije čvrsto držati novčanik u ruci, nego u stražnjem džepu.

Vezana vijest

Volan

Ukoliko do džepne krađe ipak dođe, a žrtva to osjeti ili primijeti te uoči počinitelja ili više njih, preporučuje se glasno dozivanje u pomoć drugih građana u blizini i, ukoliko je to moguće, zapamtiti njihov osobni opis koji je policiji vrlo koristan u traganju za počiniteljima i njihovom identificiranju. Naravno, događaj je potrebno bez odgode prijaviti policiji na telefon 192, odnosno u najbližoj policijskoj postaji.

Kada govorimo o sigurnosti sve osjetljivije populacije – domaćih i stranih turista koji se nalaze u posjetu gradu Zagrebu, Policijska uprava zagrebačka i Turistička zajednica grada Zagreba izdali su preventivni letak pod nazivom „Sigurni na odmoru“, tiskan na hrvatskom i engleskom jeziku, koji sadrži osnovne savjete o samozaštitnom ponašanju tijekom boravka u Zagrebu, a isti se distribuira u turističkim info-centrima i punktovima, na svim frekventnim i ugroženim mjestima boravka turista u gradu te isto tako putem policijskih službenika – kontakt policajaca.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!