Ostani doma
Novosti / Crna kronika

NEDOLIČNO PONAŠANJE

Protiv zaposlenika MUP-a prošle i ove godine pokrenuto je 799 disciplinskih postupaka: Evo koliko ih je dobilo otkaz

stražili smo koliko često policajci dobiju disciplinski postupak i kakvi su epilozi

Što se to događa u zadarskoj policiji? Šef krima u samo par dana - od čovjeka koji je hvatao najveće kriminalce - postao je lice crne kronike.

"Policijska uprava zadarska izvijestila je priopćenjem o svim događanjima koja su se dogodila, a rješenjem načelnika policijske uprave zadarske policijski službenik je zbog teže povrede službene dužnosti udaljen iz službe, a u zakonskom roku će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak", kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bore Mršić prvo je prošli tjedan pijan u zoru skrivio prometnu nesreću, dva dana poslije vrijeđao je i omalovažavao kolege iz policije, a nekoliko sati kasnije zaustavljen je na cesti, pri čemu je odbio alkotest i završio na prekršajnom sudu.  

Vezana vijest

policija

Resorni ministar odgovara - policijski sustav je golem, s više od 20 tisuća policajaca. Ali jedan je od rijetkih sustava koji reagira ekspresno u spornim situacijama.

"Donosi odluke koje jasno pokazuju da se određen tip ponašanja koji nije u skladu sa zakonom i kodeksom policijskog posla neće tolerirati i da svi koji će tako djelovati će morati snositi sankcije", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U sindikatu policije svjesni su da je Mršić učinio pogrešku, no ukoliko zatraži pravnu pomoć - sindikat će mu je dati, jer je njihov član. Poručuju, isto nude svim policajcima protiv kojih se vodi postupak.  
 
"Mi smo specifična služba, uvijek smo pod povećalom, tu je i presumpcija nevinosti, jer nitko nije kriv dok mu se krivnja i ne dokaže, s tim da mi vjerujemo da disciplinski sud donosi odluku koja je ispravna i koja daje relevantnu a ne pretjeranu kaznu", kazao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

A kazne po Zakonu - mogu biti šarolike. U slučaju da disciplinski sud utvrdi lakšu povredu dužnosti kazna može biti pisano upozorenje, ali i novčana kazna u visini od 10 posto posljednje plaće.

Ako je teža povreda, kazna se kreće od 20 posto plaće, zaustavljanje promaknuća i napredovanja od 2 do 4 godine, premještaj na drugo radno mjesto, uvjetna kazna prestanka državne službe ili sami prestanak. 

Protiv zaposlenika MUP-a prošle i ove godine pokrenuto je 799 disciplinskih postupaka. Najviše zbog nedoličnog ponašanja. Njih 158 privremeno je udaljeno, dok je 14-ero dobilo otkaz! 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!