Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Ništa od brze i velike zarade

Nezapamćena prevara na jugu Hrvatske: Uplatila više milijuna misleći da ulaže u kriptovalute

Nezapamćena prevara na jugu Hrvatske: Uplatila više milijuna misleći da ulaže u kriptovalute
PIXSELL

Osoba se predstavila kao investicijski broker nudeći priliku za brzu zaradu ulaganjem u kriptovalute

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je izvijestila da su zaprimili prijavu 63-godišnjakinje koja je navela da je krajem 2019. g. zaprimila telefonski poziv nepoznate osoba koja se predstavila kao investicijski broker nudeći priliku za brzu zaradu ulaganjem u kriptovalute.

Oštećena mu je dozvolila pristup svom računalu nakon čega je on na njeno ime otvorio korisničke račune na raznim platformama, bez da joj je dao podatke o platformama i pristupnim šiframa. Potom joj je davao upute kako putem svoje banke izvršiti uplatu u korist otvorenih računa.

Na opisani način uspio je navesti oštećenu na ukupno 38 transakcija kojima je ona uplatama na platforme za trgovanje kriptovalutama uplatila višemilijunski novčani iznos koji je počinitelj koristio za kupnju drugih kriptovaluta koje prebacivao na druge digitalne novčanike kako bi sakrio tijek novca.

Služba kriminalističke policije ove Policijske uprave vezano za navedeno kazneno djelo prijevare provodi kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je ostvarena i međunarodna policijska suradnja.

Savjeti građanima

Policija upozorava građane da je već i samo ulaganje u kriptovalute rizično. Postoji izgledna opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada.

Stoga budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Potrebno je biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati povjerljive osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!