Ostani doma
Novosti / Crna kronika

liječe psihološke poremećaje

Što su psihofarmaci? Sumnja se da je otac koji je ubio svoju djecu bio pod njihovim utjecajem

Što su psihofarmaci? Sumnja se da je otac koji je ubio svoju djecu bio pod njihovim utjecajem
Pixsell

Najčešće se pod terminom psihofarmaka podrazumijevaju lijekovi koji utječu na psihu čovjeka

Zagrebačka policija u noći na subotu u Mlinovima je pronašla tijela troje djece, četverogodišnjaka i sedmogodišnje blizance, dječaka i djevojčicu. Ubio ih je otac Harald Kopitz (56), Austrijanac s hrvatskom adresom. Optuženi se trenutno nalazi je u KB Sestre Milosrdnice, jer si je pokušao oduzeti život. Prijeti mu 50 godina zatvora.

"Pacijent je obrađen u hitnom prijemu i premiješten na intenzivnu skrb. Sada je stabilno. Čovjek je pri svijesti. Apsolutno se rade svi mogući nalazi zbog sumnje da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći", rekao je ravnatelj KBC-a Davor Vagić.

Vezana vijest

Davor Vagić

Što su uopće psihofarmaci?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije psihofarmaci su lijekovi koji djeluju na psihičke funkcije, ponašanje i doživljavanje bolesnika. Primjenjuju se u liječenju duševnih bolesti i poremećaja. U određenoj dozi i na određen način mijenjaju psihičko stanje bolesnika.

Psihofarmaci ili psihotropni lijekovi spadaju u tzv. biološku terapiju psihičkih poremećaja. Mogu se podijeliti u više skupina i na više načina. Najčešće se pod terminom psihofarmaka podrazumijevaju lijekovi koji utječu na psihu čovjeka, definirano je u Hrvatskoj enciklopediji.

Misli se s jedne strane na psiholeptike, koji reduciraju psihičku aktivnost i dijele se na antipsihotike, anksiolitike te hipnotike i sedative, te s druge strane na psihoanaleptike , među kojima su najistaknutiji antidepresivi te ostali lijekovi koji djeluju na središnji živčani sustav poput lijekova za liječenje ovisnosti o alkoholu i opioidima, te lijekova za liječenje vrtoglavice. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!