Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Upozorio i načelnik Općine

U Splitu je spriječeno milijunsko pranje novca na koje je hrvatsku policiju upozorila francuska tajna služba

Na malverzacije s atraktivnim zemljištima kod Milne na Braču već je prije dvije godine upozorio i načelnik Općine.

Na malverzacije s atraktivnim zemljištima kod Milne na Braču i fantomske građevine koje se na njima legaliziraju, već je prije dvije godine upozorio načelnik Općine. 

"Na području općina Milna ima 9 ovakvih slučajeva dakle čestice zemljišta koje su jeftino kupovane pa su zatim na njim legalizirani objekti koji nikad nisu postojali. Da bi nakon toga bile izdavane zamjenske građevinske dozvole koje uvijek ista firma kupovala, a čiji vlasnik je francuski državljanin", kaže Frane Lozić, načelnik Općine Milna.

Navodno je i francuska tajna služba upozorila hrvatske kolege na sumnjive kupovine na Braču. Nakon prijave, voditeljica ispostave za prostorno uređenje u Supetru je smijenjena, ali nastavila je raditi kao savjetnica.

"Odmah smo pokrenuli postupak suspenzije voditeljice ispostave suspendirali je te imenovali drugu. Očito se radilo o legalizaciji nepostojećih objekata, a nakon toga smo cijelo vrijeme surađivali s krim policijom do današnje akcije", kaže pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije Mario Radevenjić

Osim nje među šestero privedenih - navodno je i jedan od investitora, geodet, arhitekt i odvjetnik

"Ono što znamo jest da nas je jutros stranka kontaktirala, da je bila pretraga I da je trenutno na policiji, sve aktivnosti očekujemo tijekom sutrašnjeg dana", kaže odvjetnik osumnjičenog Damir Primorac

Vezana vijest

policija (ilustracija)

Kolika će šteta biti?

S obzirom da su se zemljišta prodavala za višemilijunske iznose, pitanje je kolika će u konačnici biti šteta.

"Šteta bi mogla tek nastati jer su ti objekti dobili zakoniti dozvole, a svi investitori mogu tvrditi da oni za to nisu krivi da su oni leg artis sve dobili", kaže pročelnik Mario Radevenjić.

Iz Milne su uvjereni da neće sve stati na ovih šest privedenih. 

"Prema mojim saznanjima tu je uključeno više od 20 ljudi, arhitekta, geodeta, odvjetnika i zaista je teško govoriti o prvih šest uhićenja.. mislim da je to tek početak", kaže načelnik Općine Milna Frane Lozić

Opsežan i komplicirani predmet vodi Uskok, ali za sad ne izlaze s detaljima. Slučajem se navodno bave već pune dvije godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

​Naime u jeku legalizacije, Splitsko-dalmatinska županija imala je više od 60 tisuća zahtjeva za legalizacijom, od toga s otoka Brača negdje pet do šest tisuća.  Osumnjičene se tereti da su kupovali česticu koja nije bila građevinska, prijavljivali za legalizaciju nepostojeće objekte koji bi dakle bili legalizirani, čestica bi postala građevinska, a oni bi ju dalje preprodavali po puno većoj cijeni. 

Svih šest privedenih proveli su dan u policiji. Najvjerojatnije sutra slijedi im ispitivanje pred USKOK-om. Uskok će tražiti određivanje pritvora za neke ili sve od njih, ali o tome krajnju odluku će imati sudac istrage.  Vjerojatno ćemo više informacija imati sutra kad prođe cijela ta procedura. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!