Ostani doma
Novosti / Crna kronika

prosjak rajko

Sutkinja koja je osudila prosjaka da vrati 60 kuna: 'On nije kruha gladan. Kod sebe je imao 1850 kn'

Sutkinja koja je osudila prosjaka da vrati 60 kuna: 'On nije kruha gladan. Kod sebe je imao 1850 kn'
Shutterstock

Obje presude donijela je ista sutkinja

O dvije presude s Prekršajnog suda u Gračacu ovih dana bruje svi. Prva je presuda prosjaku Rajku iz Knina, koji je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 dana kojemu je oduzeto isprosjačenih 60 kuna i bit će vraćeni ljudima koji su mu na svojem kućnom pragu udijelili milodare, te druga o jazavcu koji se našao na autocesti A-1 i tamo skrivio prometnu nesreću za koju je ispao kriv jer policija nije pronašla rupu u ogradi kroz koju se provukao na prometnicu, pa se zato nije mogla utvrditi odgovornost HAC-a. Obje presude donijela je ista sutkinja - Nevenka Šimunović koja jedino ona i radi na malom gračačkom sudu. 

''Sud u Gračacu ima iste slučajeve kao i svi drugi sudovi i ja ih rješavam kao i svi drugi suci'', kazala je sutkinja Nevenka Šimunović.

Vezana vijest

Prosjak

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Onaj prosjak je bio procesuiran od strane policije zato što je tražio milostinju. Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira je određeno da će se kazniti novčano ili kaznom zatvora onaj tko prosjači i odaje se skitnji. Znači, ja na temelju optužnog prijedloga dajem prekršajni nalog, na koji čovjek ima pravo prigovora, i to s uvjetnom zatvorskom kaznom kao najblažom sankcijom, da izbjegne čovjek trošak jer je pod navodnicima prosjak'', izjavila je sutkinja za Jutarnji list.

''Ali taj isti čovjek je kriminalac, i to je ono što bi vi trebali objavljivati, pogledajte njegovo ponašanje do sada iz kaznene evidencije. Osim toga, glasnogovornica policije u Zadru je vješto izbjegla podatak da je taj prosjak u inkriminirano vrijeme imao u džepu 1850 kuna'', dodaje sutkinja.

Tvrdi da je "sve napravila po zakonu i dala sankciju koju je smatrala najadekvatnijom, a to što je glasnogovornica policije propustila reći javno ključnu stvar je zapravo izazvalo salvu bespotrebnih komentara, iako je taj dio o 1850 kuna najbitniji jer lažno prikazuje njegove prilike".

''On nije gladan kruha, on je čisti profesionalni prosjak'', naglasila je sutkinja.

Vezana vijest

Mihovil Hribar

Komentirala je i slučaj jazavca. Šimunović je rekla kako je u svim dosadašnjim presudama iz sudske prakse jasno da u svim naletima na životinje na autocestama policija kazneno-pravno procesuira u svojim optužnim prijedlozima, ali to na kraju ide u sferu građanske pravne odgovornosti gdje za takve stvari odgovara lovoovlaštenik.

Takav je dogovor između države i lovoovlaštenika. Država im daje određena sredstva koja oni onda isplaćuju na ime naknade štete ako udarite u jazavca, a imala sam i medvjeda i srnu, pojasnila je sutkinja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!