Ostani doma
Novosti / Crna kronika

Ratni zločin

Glavaš i opet 'ne razumije optužnicu' za ubojstva osječkih civila. Planira li se braniti pismom Sanadera iz zatvora?

Glavaš i opet 'ne razumije optužnicu' za ubojstva osječkih civila. Planira li se braniti pismom Sanadera iz zatvora?
Josip Regović/Pixsell

Usput traži ne samo to da mu se ne sudi, nego da se sudi svima - od policije do političara - koji su doveli do sudskog progona za ratni zločin

Izjašnjavanjem Branimira Glavaša kako ne razumije optužnicu, u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno ponovljeno suđenje ratnom čelniku sekretarijata za obranu i njegovim suoptuženicima za ratni zločin u Osijeku 1991. godine.

Predmet suđenja su brutalna ubojstva osječkih civila. Optužnica je stara sad već 16 godina, a da ne razumije optužnicu, Glavaš se tako očitovao i ranije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a, izjasnio se kako ne razumije činjenični opis optužnice te da smatra kako je optužnica ''najobičnija konstrukcija''.

''Smatram da kaznenom progonu moraju biti izvrgnuti svi oni koji su sudjelovali u ovom montiranom sudskom političkom procesu, od pojedinaca iz tadašnje političke vrhuške, DORH-a i MUP-a. Te stoga ponovno iskazujem da optužnicu ne razumijem'', stoji u Glavaševom dopisu kojeg je podnio u spis.

Glavaš je dodao da se ne može očitovati o krivnji jer ne razumije optužnicu, dok su se njegovi suoptuženici izjasnili kako nisu krivi.

Vezana vijest

Zoran Šprajc, Branimir Glavaš

Glavašev branitelj Filip Glavaš predložio je saslušanje svjedoka koji nisu bili ispitani tijekom ranijeg suđenja, a koje je u srpnju počelo iz početka zbog izmjene sudskog vijeća. Uz to, predložio je i ispitivanje novinara Ivice Šole kao svjedoka na okolnost pisma kojeg je bivši premijer Ivo Sanader iz zatvora poslao Šoli i u kojem navodi kako ima saznanja o pokretanju postupka protiv Glavaša.

Drugi Glavašev branitelj Veljko Miljević predložio je da se na okolnost ozljeda žrtava kao svjedoci ispitaju forenzički patolog Davor Strinović i toksikolog Zdravko Kovačević.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Dražena Kevrića će o prijedlozima Glavaševih i branitelja njegovih suoptuženika odlučiti naknadno.

Vezana vijest

Branimir Glavaš

Suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je prošlog tjedna kaznenu prijavu koju je Glavaš u međuvremenu podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka u slučaju 'selotejp' i 'garaža' Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991.

Vezana vijest

Branimir Glavaš i sin Filip Glavaš

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva jer je sa 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!