Ostani doma
Novosti / Crna kronika

KIBERNETIČKE PREVARE

U Hrvatskoj sve više cyber krađa. Prvi čovjek policije za cyber kriminal: 'Počiniteljima teško možemo stati na kraj, ali...'

Po pitanju cyber krađa posebno je na udaru Osječko-baranjska županija, pa Hrvatska pošta, policija, razne institucije - svi upozoravaju na oprez

Crni petak, Božićni darovi, uz sve to i korona - kupnja preko interneta nikad popularnija. I nikad više krađa. U posljednje vrijeme - nova metoda i to kad oglasite da prodajete nešto što vam više ne treba, osoba vam se javlja na oglas, traži fotografije, a onda i sve detalje s kartice kako bi vam uplatila novac, a vi u trenu ostanete bez svega na računu. I zato policija apelira: 

"Kontrolni broj sa kartice nikako ne smijete nikome davati, on je isto tako važan kao i PIN kartice. I ono što je možda jako važno za dodati - ukoliko do sad niste imali bogatog rođaka koji će vam pokloniti neki novac, budite sigurno da ga i dalje nemate te da kontaktirate s vještim prevarantom", kazao je Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najveća epidemija trenutačno je na osječkom području gdje je porast tog kriminala za 80 posto. Žrtve - mlađe, i muškarci i žene. 

Vezana vijest

telefon

Hrvatska pošta nedavno je imala problem i s lažnim nagradnim igrama gdje su ljudima krali osobni podaci, te podaci s kartica. 

"Savjetujemo svim korisnicima da dobro provjere te poruke koje dobivaju, da provjere linkove. Na primjer, službena domena hrvatske pošte je posta.hr, sve drugo što vidite je najčešće strani izrazi upućuje na to a se radi o lažnim stranicama. Isto tako, najčešće su te stranice prevedene strojno i uočit ćete brojne pravopisne gramatičke pogreške", kazao je Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

Iz udruge web shopova apeliraju na kupce - da provjere i informacije o tvrtkama od kojih kupuju i postoje li recenzije potrošača.  

Vezana vijest

prijevara, novac, policija

"Ja osobno, ako je u pitanju nekakav j.d.o. bi odmah bio malo, neću reći sumnjiv, ali bi pripazio. Možda bi prije prvo nazvao na telefon prije nego bi obavio kupovinu, znači na nekakve dostupne kontakt podatke. Svakako bi istaknuo to, dostupni kontakt podaci, ako na webu nisu navedeni brojevi telefona, mailovi, istaknuo bi da se pripazi prilikom prve kupovine", kazao je Darijan Kosić, potpredsjednik udruge eCommerce Hrvatska. 

Najbolji primjer prijevare pokazale su popularne igraće konzole, ali i mobiteli, koji su se prodavale po drastično niskim cijenama.

Upravo na to uvijek upozorava i IT stručnjak Marko Rakar koji apelira i na kupce da nakon provjere autentičnosti trgovine, paze i s plaćanjem.

Vezana vijest

Laptop

"Kad radite takvu transakciju, osobito sa dućanom s kojim niste poslovali ranije, onda probajte koristiti neku debitnu karticu na kojoj nema veliki saldo ili ako imate neku od ovih modernijih kartica, onda kreirate vritualnu karticu samo za tu transakciju da budete sigurni da ako i dođe do štete da je ona ograničena na tu jednu kupovinu", objašnjava Rakar.

Da je kriminal uvijek bio inventivan i organiziran, pokazalo se u bezbroj primjera, a kriminalci će napraviti sve da stvore osjećaj sigurnosti i zato pazite što kupujete i od koga.  

'U prvih devet mjeseci bilježimo preko 1000 kibernetičkih napada'

Renato Grgurić, voditelj službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije za RTL je otkrio kakva je statistika po pitanju internetskih prijevara koje su u posljednje vrijeme sve češće. 

"Policija je u prvih devet mjeseci ove godine bilježi preko 1000 različitih kibernetičkih napada, što je porast od 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od svih kibernetičkih napada najviše bilježimo različitih oblika internetskih prijevara.

Ono što je loše u cijeloj priči je da su počinitelji izvan Hrvatske, uglavnom se novac troši u različitim web shopovima u ruskoj federaciji tako da je počiniteljima teško stati na kraj. I prevencija je zapravo jedini način na koji možemo uspješno spriječiti daljnje žrtve u Hrvatskoj", objasnio je Grgurić. 

Kazao je i da predviđene kazne za računalne prijevare iznose od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

Na pitanje kako računalnim prijevarama stati na kraj, Grgurić je kazao:

"Počinitelji na prijevaran način pokušavaju doći do financijskih podataka građana i zapravo jedini način da se to spriječi jest prevencija, dakle građani moraju biti svjesni da situacija u kojoj ih nepoznate osobe traže njihove osobne podatke, podatke sa njihovih osobnih dokumenata, njihove financijske podatke koji su poznati samo njima poput PIN-a ili tog troznamenkastog kontrolnog broja na poleđini kreditne kartice. Naprosto, namjere nisu dobre, građani te podatke moraju sačuvati za sebe i na taj način neće biti oštećeni", kazao je te dodao da je apsolutno bitna edukacija.


 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!