Ostani doma
Novosti / Crna kronika

SVE ČEŠĆE TRAGEDIJE

Ugljični monoksid odnio još dva života: U zagrebačkoj Dubravi pronašli tijela dvoje umirovljenika

Ugljični monoksid odnio još dva života: U zagrebačkoj Dubravi pronašli tijela dvoje umirovljenika
Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zagrebačka policija ranije je objavila savjete i nužne mjere opreza kako bi se slične tragedije spriječile

Tijela dvoje umirovljenika u utorak su pronađena u kući u zagrebačkom naselju Dubrava. Kako javlja PU zagrebačka, najvjerojatnije je riječ o trovanju ugljičnim monoksidom. 

Iz policije navodi kako su intervenirali oko 08.15 sati u Dubravi u Vodičkoj ulici gdje su u kući pronađena tijela 76-godišnjakinje i 79-godišnjaka na kojem nisu uočene ozljede koje bi upućivale na činjenicu da je smrt nastupila kao posljedica kaznenog djela. Tijela su pak prevezena u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb pa će više detalja biti poznato završetkom obdukcije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U hladnijim mjesecima sve su češća trovanja ugljičnim monoksidom, plinom bez mirisa, a ranije ovog mjeseca, odnosno između 15. i 17. studenoga u Križu u Moslavačkoj ulici, u kući je najvjerojatnije uslijed istovremenog rada klima uređaja i peći na kruta goriva, odnosno uslijed povećanja koncentracije ugljičnog monoksida u prostorijama, smrtno stradao 62-godišnjak, javila je policija tada. 

Vezana vijest

Policija

Kako bi spriječili ovakve scenarije, policija je objavila i nužne mjere opreza gdje stoji da se plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno trebaju servisirati i to kod ovlaštenih stručnih servisera jer će se time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. 

Dodaju kako je potrebno i poštivati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala kao i pregledati i očistiti dimnjake i dimovodne kanale koje treba obaviti dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba. 

Predlažu i da se savjeti dimnjačara provode bez odlaganja kao i da se redovito čiste ventilacijski dovodi i odvodi zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.

Vezana vijest

Hitna pomoć

Provjerite je li dimnjak vašeg ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno; da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala; jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala; je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal; postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese; jeste li eventualnu rekonstrukciju ili dogradnju plinskih instalacija prijavili ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačara; nalaze li se plinske boce u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično); vodite računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala. U konačnici, pepeo iz ložišta ne odlažite na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal, zaključili su. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!