Ostani doma
Novosti / Crna kronika

nema osnova za zadržavanjem

Canjuga i bivša tužiteljica Puklin danas izlaze na slobodu? Nobilo: 'Čekamo službeno rješenje, ali sve ide u tom smjeru'

Canjuga i bivša tužiteljica Puklin danas izlaze na slobodu? Nobilo: 'Čekamo službeno rješenje, ali sve ide u tom smjeru'
Pixsell

Nedavno su uhićene u akciji PNUSKOK-a s još tri osobe

U akciji PNUSKOK-a nedavno je uhićeno pet osoba među kojima su i bivša zamjenica zagrebačkoga Županijskoga državnoga odvjetnika Mirela Alerić Puklin, bivša članica Uprave Agrokora Piruška Canjuga (56).

Sumnjiči ih se za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sudac istrage odredio je svima 17. ovog mjeseca istražni zatvor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No kako doznaje RTL Canjuga i Alerić Puklin bi mogle na slobodu već danas.

"Još nismo dobili službeno Rješenje, ali sve ide u tom smjeru i očekujemo ga već danas u popodnevnim satima. Gospođi Canjugi je istražni zatvor određen po osnovi mogućnosti od utjecaja na svjedoke što se odnosilo na samo na dva svjedoka. Oni su u međuvremenu ispitani pa prema tome nema više osnove za njezinim zadržavanjem", kazao nam je odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo.

Vezana vijest

Piruška Canjuga

Da se čeka još samo službeno Rješenje istražnog suca, i za svoju klijenticu Mirelu Alerić Puklin, potvrdio nam je njezin odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Naime, Piruški Canjugi je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na samo dva svjedoka - njezina muža Zlatka Canjugu te bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića. Nakon što njih dvojica budu ispitana, Piruška Canjuga bi trebala biti puštena da se brani sa slobode za što su danas očito i stvoreni uvjeti za izlazak iz istražnog zatvora.

Istražni zatvor je, uz Alerić Puklin i Canjugu, određen i bivšem direktoru Hrvatske lutrije Željku Fadljeviću (46), suprugu nekadašnje tužiteljice Goranu Puklinu (47) i vlasniku tvrtke Fleksbit Tomislavu Gligori (36).

Za što petorku sumnjiči USKOK?

Ravnateljstvo policije je preciziralo da se bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Alerić Puklin, koja je do veljače 2019. radila na predmetu Agrokor, sumnjiči da je optuženoj u tom predmetu Piruški Canjugi, putem svojeg supruga Gorana Puklina i poznanika Canjugine obitelji dostavljala važne informacije o stanju predmeta i tajnom postupanju državnog odvjetništva.

Policija sumnja da je bivša tužiteljica nekadašnjoj članici Uprave Agrokora davala upute o načinu i sadržaju obrane te radnjama koje bi trebala poduzeti kako bi izbjegla kaznenu odgovornost.

Vezana vijest

Mirela Alerić Puklin

Alerić Puklin, dodaje policija, sumnjiči se da je Canjugi otkrila kako se u suradnji s Pnuskokom provode izvidi te istražuju poslovni događaji i osobe prema kojima su izvidi usmjereni, naglašavajući pritom intenzitet provedenih izvidnih radnji.

Na taj način, ističe Ravnateljstvo policije, Alerić Puklin je na poticaj Piruške Canjuge, a posredstvom i uz pomoć supruga Gorana Puklina, omogućila ometanje i sprečavanje procesuiranja kaznenih djela u predmetu Agrokor.

Uskok je, pojašnjavajući detalje drugog kraka istrage, precizirao da se Gorana Puklina sumnjiči da je Gligorinoj tvrtki Fleksbit, u kojoj je bio tajni suvlasnik, sređivao poslove s Hrvatskom lutrijom preko bivšeg direktora Sektora logistike te državne tvrtke Željka Fadljevića, a za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je također bio tajni partner u Fleksbitu.

Vezana vijest

Dragan Kovačević i ostali dovedeni na ispitivanje u USKOK

Tužiteljstvo je izvijestilo kako Fadljevića sumnjiči da je Gligorinom Fleksbitu u postupcima javnih nabava osiguravao status jedinog valjanog ponuditelja omogućavajući mu dobivanje i ugovaranje poslova s Hrvatskom Lutrijom.

Pritom su, dodaje Uskok, Fadljević, Gligora i Puklin dogovarali kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda i prilagođavao natječaj profilu i certifikatima stručnjaka Fleksbita kako bi ta tvrtka bila jedini ponuđač koji je zadovoljavao tražene uvjete.

Na taj način je, preciziraju Uskok i policija, Hrvatska lutrija kao investitor Fleksbitu dodijelila javne nabave IT usluga u vrijednosti od 8,2 milijuna kuna.

Uz to, Gorana Puklina se sumnjiči da je kao šef marketinga jedne tvrtke, od prosinca 2018. do ožujka 2019., angažirao četiri studentice da u zagrebačkom Studentskom centru preuzimaju ugovore o obavljanju studentskog posla u kojima će tu tvrtku navesti kao poslodavca.

Puklin je potom, navode Uskok i policija, djelatnicima računovodstva lažno prikazao da su studentice po njegovom nalogu obavile administrativni posao, na temelju čega je tvrtka posredstvom Studentskog centra isplatilo studenticama ugovorene honorare, a koje su mu predavale u cijelosti ili umanjene za 300 kuna.

Na taj način je Puklin, ističe tužiteljstvo i policija, pribavio materijalnu korist od 19.400 kuna, dok je tvrtki pričinio štetu u ukupnom iznosu od 23.600 kuna.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!