Ostani doma
Novosti / Crna kronika

bila je glas mnogima

Preminula je Lana Prager: Zbog nje je promijenjen zakon da svi teško bolesni učenici mogu pratiti nastavu od kuće

Preminula je Lana Prager: Zbog nje je promijenjen zakon da svi teško bolesni učenici mogu pratiti nastavu od kuće
Borna Filić/PIXSELL

Lana nije dozvolila da ju njezina bolest pokoleba već je bila prva studentica, koja je iskoristila pravo na školovanje od kuće i postigla veliki uspjeh

Preminula je Lana Prager, djevojka zbog koje je promijenjen Zakon o srednjem školstvu pa je svim učenicima, koji zbog svoje bolesti ne mogu pohađati srednju školu, omogućeno školovanje od kuće.

Lana je bolovala od rijetke genetske bolesti okoštavanja mišića i vezivnog tkiva, a od osme godine bila je u invalidskim kolicimaa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lana nije dozvolila da ju njezina bolest pokoleba već je bila prva studentica, koja je iskoristila pravo na školovanje od kuće i postigla veliki uspjeh.

Vezana vijest

Lana Prager, Studentica

'Moja muza, moja inspiracija, moja lavica'

Nastavila je školovanje i postala inženjerka grafičke tehnologije te jedna od najboljih studentica u svojoj generaciji. Za nju, granice su bile izazov, a ne razlog da se odustane.

"Dok sam bila mala naišla sam na izbor, ili ću posustati i žaliti se, ili ću nastaviti dalje boriti se. Ja sam nastavila ovo drugo. Nikada nisam kukala, nisam se žalila, nikad nisam htjela da me drugi žale. Što je tu je, govorila sam si, idemo dalje", kazala je 2014. za medije.

Predsjednica udruge Nismo same, Ivana Kalogjera na svojem Facebook profilu oprostila se od Lane i napisala "napustila nas je najhrabrija i najkreativnija osoba koju sam ikada upoznala. moja muza, moja inspiracija, moja lavica".

Bila je inspiracija i glas za one koje je društvo tako nepravedno zaboravilo. Sabor je 2005. godine zbog nje izmijenio Zakon i dopustio joj školovanje od kuće. Tako je završila gimnaziju i prošla sve razrede s odličnim, a nakon toga je u njenim rukama bila i fakultetska diploma.

"Poručujem svima ako nešto želite, trebate se boriti da to i ostvarite. Čak ako to znači da ćete morati pobijediti sustav i promijeniti zakone", rekla je Lana za 24 sata 2015. godine, kada je i dobila nagradu "Ponos Hrvatske".

Lana Prager ostat će zapamćena kao mlada djevojka koja je dokazala da prepreke u životu ne definiraju tko smo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!