Ostani doma
Novosti / Crna kronika

KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Nove prijave policije protiv organizatora prosvjeda protiv mjera i COVID potvrda: Prijavljeni Klarić i Batarelo

Nove prijave policije protiv organizatora prosvjeda protiv mjera i COVID potvrda: Prijavljeni Klarić i Batarelo
Josip Regovic/PIXSELL

Policija je utvrdila kako je na prosvjedima došlo do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provode kriminalističko istraživanje vezano uz prosvjede protiv mjera i COVID potvrda koja su se održavala svakodnevno na Trgu svetog Marka i okolnim ulicama od 8. do 19. studenog. 

"U nastavku kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su dvojica muškaraca starosti 51 i  52 godine kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, bez da su to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12) prijavili nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti, zbog čega su mirna okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske, odnosno 20 metara od objekta u koji je smješten Ustavni sud.
 
Također, tom prilikom došlo je do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (NN 119/21). Muškarac starosti 51 godinu ujedno je prethodno prijavljen i za neprijavljen prosvjed koji je održan u subotu, 20. studenoga na Trgu bana Jelačića.

Vezana vijest

Božo Petrov

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Iz navedenog razloga, temeljem članka 109. a stavka 1. Prekršajnog zakona (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18),  policijski službenici su obojici uručili Obavijest da će protiv njih biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz članka 7. stavka 1., članka 11. i članka 16. Zakona o javnom okupljanju, kažnjivo po članku 34. stavak 1.,točka 1.,2.,4., istog Zakona", navodi se u priopćenju policije.

Kako doznaje Index, prijavljeni su vlasnik teretane Andrija Klarić i šef ultrakatoličke udruge Vigilare Vice Batarelo.  
 
Policijska uprava zagrebačka objavila je i da će nastaviti kriminalističko istraživanje u svezi s navedenim događajima.     

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!